«Αντοχές» 10-15 ημερών έχει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, αν κλείσουν τις στρόφιγγες οι Ουκρανοί. Το σενάριο χαρακτηρίζεται ακραίο, αφού συνδέεται με τη διακοπή εφοδιασμού όλης της Ευρώπης και δύσκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκυρία αυτή στην Ελλάδα συμπίπτει με το φαινόμενο μειωμένης ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια, σημαντικό ποσοστό της οποίας παράγεται με φυσικό αέριο.

«Αντοχές» 10-15 ημερών έχει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, αν κλείσουν τις στρόφιγγες οι Ουκρανοί. Το σενάριο χαρακτηρίζεται ακραίο, αφού συνδέεται με τη διακοπή εφοδιασμού όλης της Ευρώπης και δύσκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκυρία αυτή στην Ελλάδα συμπίπτει με το φαινόμενο μειωμένης ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια, σημαντικό ποσοστό της οποίας παράγεται με φυσικό αέριο. Η μείωση αυτή ερμηνεύεται τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, που υποχρεώνουν μεγάλους καταναλωτές, όπως η ΔΕΗ και η Μότορ Οϊλ, να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου, έως ότου οι τιμές του βρεθούν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής διένεξης για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφος της Ουκρανίας, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ έλεγαν στην «Ε» ότι μέχρι στιγμής αυτές δεν είναι σημαντικές. Συγκεκριμένα, για σήμερα η ΔΕΠΑ ζήτησε στο πλαίσιο του ημερήσιου προγραμματισμού να εισρεύσουν στην Ελλάδα 6 εκατομμύρια κυβικά από τα βόρεια σύνορα. Ωστόσο, στην ποσότητα αυτή έγινε περικοπή 2 εκατομμυρίων κυβικών, ενδεχομένως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στο δίκτυο της Ρουμανίας. Είναι δε άγνωστο ακόμη αν θα ισχύσει το ίδιο και για αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν στην «Ε» τα στελέχη της ΔΕΠΑ, αυτή τη στιγμή η ημερήσια κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ζήτηση αυτή είναι μειωμένη μέχρι και 50% από την κανονική των 14-15 εκατομμυρίων κυβικών.

Αποδίδεται δε στη μειωμένη ζήτηση από τη ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών, όπως η Μότορ Οϊλ, αλλά και βιομηχανικών κλάδων όπως τα κεραμουργεία. Η τρέχουσα ζήτηση καλύπτεται με παραλαβές από τα βόρεια σύνορα (ρωσικό), με αζέρικο αέριο μέσω του τούρκικου δικτύου (2 εκατομμύρια κυβικά) και με υγροποιημένο αέριο (Αλγερία, σποτ αγορά).

«Διαφορά φάσης» 6 μηνών

Η μειωμένη κατανάλωση αερίου συνδέεται με την πολύ υψηλή του τιμή, καθώς αυτή ακολουθεί με υστέρηση περίπου 6 μηνών τις τιμές του πετρελαίου. Ετσι, σήμερα η τιμολόγηση του αερίου επηρεάζεται από τα υψηλότατα επίπεδα (140 δολάρια το βαρέλι) των μέσων του 2008. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τόσο η ΔΕΗ όσο και μεγάλοι καταναλωτές να υποκαθιστούν το φυσικό αέριο με άλλα φθηνότερα καύσιμα (σχάση νάφθας στη Μότορ Οϊλ, λιγνίτης και πετρέλαιο στη ΔΕΗ).

Εκτιμάται ότι το 2008 η συνολική ζήτηση φσικού αερίου θα περιοριστεί στα 4,1 δισ. κυβικά, έναντι 4,5 δισ. κυβικών μέτρων που υπολογίζονταν αρχικά, κάτι όμως που δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία της ΔΕΠΑ, η οποία υπολογίζεται σε 180 εκατομμύρια για το 2008.

Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού

 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από πολλά χρόνια, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα, ιδίως ηλεκτρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), τον Νοέμβριο του 2008 η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 2,23% σε ετήσια βάση, ενώ και τον Οκτώβριο η μείωση είχε φτάσει στο 2,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού συνδέεται τόσο με τη συγκράτηση εξόδων από τα νοικοκυριά, αλλά και με τον ήπιο χειμώνα, που μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχε περιορίσει τη χρήση συσκευών θέρμανσης.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 05/01/2009)