Τελείωσε η κρίση που προκλήθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την κατάρρευση της Lehman; Μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε «ναι». Η χρεοκοπία της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου οδήγησε σε άμεση αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές, καθώς και στο κόστος των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου.

Τελείωσε η κρίση που προκλήθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την κατάρρευση της Lehman; Μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε «ναι».

Η χρεοκοπία της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου οδήγησε σε άμεση αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές, καθώς και στο κόστος των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου.

Ο δείκτης CBOE Vix που μετρά τη μεταβλητότητα στον δείκτη SκαιP 500 (γνωστός και ως «βαρόμετρο του φόβου» στη Wall) εκτοξεύθηκε από τις 25 μονάδες, λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman, στις 79. Τώρα έχει υποχωρήσει κάτω από τις 40 μονάδες -εξέλιξη που δείχνει ότι επιστρέφει η ηρεμία.

Ο δείκτης της Moody’s για τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων που αξιολογούνται με ΒΑΑ διαμορφώθηκε από 7%, που ήταν πριν από την κατάρρευση της Lehman, σε πάνω από 9,5%. Τώρα έχει υποχωρήσει κάτω από 8%.

Και τα δύο αποτελούν ενδείξεις της βιασύνης που χαρακτηρίζει τους επενδυτές να πληρώσουν χρέη και να εγκαταλείψουν σχετικά ριψοκίνδυνες θέσεις. Και τα δύο δείχνουν ότι τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Fed φέρνουν πιο κοντά την ομαλότητα. Επιπλέον το ιαπωνικό γεν, το οποίο ενισχύεται όταν οι επενδυτές ανησυχούν, έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. Οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί μετά το σοκ της Lehman, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία αυτή η κρίση στις αγορές.

Τα πρώτα στοιχεία της νέας χρονιάς, τα στοιχεία του δείκτη ISM στις ΗΠΑ, δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1948 που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία, ενώ ο αποπληθωρισμός στις τιμές ήταν ο χειρότερος από το 1949. Και ενώ η Fed έχει μειώσει το κόστος των πιστώσεων για εταιρείες και καταναλωτές, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μεσαίου κινδύνου έχουν μειωθεί κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλότερα επίπεδά τους. Ωστόσο, η επιπλέον απόδοσή τους σε σύγκριση με αυτή των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχει μειωθεί ελαφρώς, μόνο από 5,68% σε περίπου 5,4%.

Πριν από τη Lehman, ήταν κάτω από 3%. Παρόλο που η κρίση της Lehman έχει σχεδόν τελειώσει, η αγορά ετοιμάζεται για μία νέα κρίση, αυτή των αυξανόμενων αθετήσεων.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/01/2009)