Συνάντηση για το Φυσικό Αέριο

Οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz συναντήθηκαν εκτάκτως στη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση με το φυσικό αέριο, ανακοίνωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. "Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλεξέι Μίλερ και τον Ολεγκ Ντούμπινα με θέμα το πως θα τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του φυσικού αερίου"
Energia.gr
Πεμ, 8 Ιανουαρίου 2009 - 10:02

Οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz συναντήθηκαν εκτάκτως στη διάρκεια της νύχτας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση με το φυσικό αέριο, ανακοίνωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα ανάμεσα στον Αλεξέι Μίλερ και τον Ολεγκ Ντούμπινα με θέμα το πως θα τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του φυσικού αερίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

 Οι δύο είχαν ξανασυναντηθεί στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Αμέσως μετά η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε και την παροχή αερίου σε τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Αύριο, οι αντιπρόσωποι της Gazprom και της Naftogaz θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της ευρωπαϊκής συντονιστικής ομάδας για το φυσικό αέριο, στην οποία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να παρακολουθεί τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας και προετοιμάζει μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για τη Δευτέρα μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή του με τον Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι διατεθειμένες να δεχθούν την παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθούν τη ροή ρωσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. "Λάβαμε διαβεβαιώσεις και από τις δύο χώρες ότι είναι ετοιμες να δεχθούν διεθνείς παρατηρητές", είπε.

Πάντως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε στον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, πως η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο θα επαναληφθεί προς το Κίεβο όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο, με τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

"Απολύτως απαράδεκτη" χαρακτήρισε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τη διακοπή της αποστολής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και απηύθυνε έκκληση στη ρωσική Gazprom και την ουκρανική Naftogaz να τις επαναλάβουν άμεσα.

"Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανησυχεί ιδιαιτέρως για τη διαμάχη μεταξύ Gazprom και Naftogaz σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών στα τέλη Δεκεμβρίου ότι δεν θα διεκόπτετο η τροφοδοσία της Ευρώπης, οι παραδόσεις φορτίων έχουν πλήρως διακοπεί, σήμερα", αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

 "Είναι απολύτως απαράδεκτο, λαμβανομένου υπόψη ότι οι ευρωπαίοι πελάτες δεν αποτελούν μέρος της διαφοράς, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ακριβείς τιμές και έχουν πληρώσει έγκαιρα και εμπρόθεσμα", το φυσικό αέριο τους, τονίζεται στην έκθεση.

 Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας απευθύνει έκκληση ταυτόχρονα "στη Gazprom και τη Naftogaz να επαναλάβουν άμεσα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να καταλήξουν ταχύτατα σε βιώσιμη συμφωνία για να επιλύσουν τις διαφορές τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά την αναστολή της λειτουργίας όλων των εξαγωγικών αγωγών από την Ουκρανία, οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου με τις οποίες η Gazprom τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, παρά την αύξηση της προσφοράς μέσω εναλλακτικών οδών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)