Η Ρωσία δεν θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Γιοακίν Αλμούνια. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα και να λάβουμε πολιτικά μέτρα για να μην μπορούν οι Ρώσοι εταίροι μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως όπλο για να απειλούν άλλους», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

Η Ρωσία δεν θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Γιοακίν Αλμούνια.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα και να λάβουμε πολιτικά μέτρα για να μην μπορούν οι Ρώσοι εταίροι μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως όπλο για να απειλούν άλλους», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις ή άλλα μέτρα του ίδιου τύπου», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιόν τύπο μέτρων σκέπτεται.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι οι οικονομίες μας εξαρτώνται κατά πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως και οι Ρώσοι γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι παραγωγοί του ρωσικού φυσικού αερίου εξαρτώνται και εκείνοι πολύ από την ευρωπαϊκή ζήτηση», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι εταίροι μας θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς», τόνισε.

Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος αρνήθηκε να διορίσει έναν υπεύθυνο για την διένεξη για το φυσικό αέριο ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Στο παρελθόν μάθαμε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει μερικές φορές το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό, όμως δεν μπορώ να αποκλείσω επίσης και το ότι η Ουκρανία φέρει ευθύνη», στην τρέχουσα κατάσταση, σημείωσε ο κ. Αλμούνια.

(από www.kathimerini.gr 08/01/2009)