Η Ρωσία συμφώνησε στην αποστολή παρατηρητών που θα ελέγχουν την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου, όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η τσεχική προεδρία.

Η Ρωσία συμφώνησε στην αποστολή παρατηρητών που θα ελέγχουν την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου, όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η τσεχική προεδρία.

"Η ανάπτυξη (των παρατηρητών) θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη της ΕΕ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Gazprom επιθυμεί να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό ύπό τον όρο ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί την ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας,ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Αλεξέι Μίλερ.

Τις δηλώσεις έκανε μετά από τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ και τον πρόεδρο της ουκρανικής Naftogaz στην βελγική πρωτεύουσα ,δύο ημέρες αφότου η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία εγγυάται την διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της εάν η Ρωσία επαναλάβει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη,δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Ολεγκ Ντουμπίνα,σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στο Κίεβο επικαλούμενο δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.

"Η Naftogaz εγγυάται πλήρως την διακίνηση από το έδαφος της Ουκρανίας του ρωσικού φυσικού αερίου υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις προς τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα διασφαλίσει την λειτουργία του συστήματος των αγωγών φυσικού αερίου παρέχοντας την αναγκαία "τεχνική"για διατήρηση της πίεσης στους αγωγούς",ανέφερε ο Ντουμπίνα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Αλεξέι Μίλερ τον πρόεδρο της Gazprom στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών για να πιστοποιήσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορεί να πάρει "δύο με τρεις ημέρες"δήλωσε ο Χάϊντς Χίλμπρεχτ ειδικός σε θέματα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τσεχική προεδρία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με την κρίση στο φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ η Λευκορωσία προχώρησε σε αύξηση κατά περίπου ένα τέταρτο της τιμής του φυσικού αερίου από την Ρωσία που διακινείται μέσω του εδάφους της προς την Γερμανία,την Πολωνία και την Ουκρανία,αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση στο Μινσκ.Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Δηλώσεις Ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με τη Ρωσία όσον αφορά την επανάληψη παράδοσης ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, Αντρις Πιμπάλγκς.

Μετά από συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο επίτροπος ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα αυτό και ότι "δεν υπήρξε συμφωνία όσον αφορά την ημερομηνία επανάληψης της ροής φυσικού αερίου" προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Μάρτιν Ρίμαν, η χώρα του οποίου ασκεί το παρόν εξάμηνο της προεδρία της ΕΕ, και ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν συμφωνία με τη Ρωσία.

Μετά από την υπογραφή συμφωνίας με την Ουκρανία για την ανάπτυξη ευρωπαίων παρατηρητών για την επόπτευση παράδοσης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη, η Επιτροπή παρουσίασε μια πρότασή της στην Gazprom , εξήγησε ο κ. Ρίμαν.

"Οι εκπρόσωποι της Gazprom αρνήθηκαν την πρόταση αυτή", τόνισε και συνέχισε: "Λυπούμεθα από τη θέση αυτή της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί την πρότασή μας και να μην επαναρχίσει την παράδοση φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι οι Ρώσοι πρέπει να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν για παραδόσεις φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

"Οι Ρώσοι πρέπει να σεβαστούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους Ευρωπαίους",είπε .Πρόσθεσε ότι η διαφορά Ρωσίας και Ουκρανίας είναι διμερής υπόθεση και κάλεσε Ρώσους και Ουκρανούς να ακολουθήσουν πιστά την οδό των διαβουλεύσεων για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει γρήγορα αποτελέσματα από την Ουκρανία και την Ρωσία στην διευθέτηση της διαφοράς τους για το αέριο καθώς και η Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Μόνο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (π.χ. διυλιστήρια), αφορά η αναφορά του προέδρου της ΔΕΠΑ στο ενδεχόμενο υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο, εάν υπάρξει έλλειψη του πρώτου, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρίας, απαντώντας σε σχετική επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γεώργιου Μυλωνά.

"Είναι σαφές, από τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και της ΔΕΠΑ, ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας των καταναλωτών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτών", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, όπου διευκρινίζεται ότι η ενδεχόμενη υποκατάσταση αφορά μόνο μεγάλες μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα να "περάσουν" ομαλά από το ένα καύσιμο στο άλλο, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΔΕΠΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδοσίας της Ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην επιστολή του, ο κ.Μυλωνάς υπογράμμιζε ότι αν οι βιομηχανίες χρειαστεί να αλλάξουν καύσιμο, τότε πολλές θα οδηγηθούν στο λουκέτο, καθώς για την απαιτούμενη προσαρμογή των μηχανημάτων τους μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο εβδομάδες.

(πηγή: ΑΠΕ 09/01/2009)