Η Ουκρανία θα επιτρέψει την είσοδο Ρώσων παρατηρητών στο έδαφός της προκειμένου να ελέγξουν την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο.

Η Ουκρανία θα επιτρέψει την είσοδο Ρώσων παρατηρητών στο έδαφός της προκειμένου να ελέγξουν την ομαλή ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο.

"Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους της ρωσικής πλευράς την πρόσβαση στα σημεία εισόδου και εξόδου" του φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία και παραδίδεται στην Ευρώπη, τόνισε ο Γιούσενκο.

 Η δήλωση αυτή έγινε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γιούσενκο από κοινού με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπόλανεκ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

 Η Ρωσία έχει δηλώσει έτοιμη να υποδεχτεί Ευρωπαίους και Ουκρανούς παρατηρητές στο έδαφός της εφόσον το Κίεβο δεχτεί τους Ρώσους παρατηρητές.

 Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Gazprom κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ότι εμποδίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ανάπτυξη των παρατηρητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη διέλευση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία, που αποτελεί αναγκαίο όρο για την επανάληψη των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

"Το πρωτόκολλο για τη δημιουργία πολυμερούς επιτροπής για την επιτήρηση της διέλευσης μέσω του ουκρανικού εδάφους δεν έχει υπογραφεί. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται, ότι η απόφαση ή η απουσία απόφασης του ουκρανού προέδρου εμποδίζει για μια ακόμη φορά την αποστολή του φυσικού αερίου μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ηδη χθες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές της διένεξης του φυσικού αερίου - Ρωσία-Ουκρανία-Ευρωπαϊκή Ενωση- σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου απέτυχαν.

Το βράδυ, ο ασκών χρέη προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι η Ρωσία και τη Ουκρανία συμφωνούν στην ανάπτυξη παρατηρητών των δύο χωρών που θα ελέγχουν τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς την Ουκρανία.

Οι ευρωπαίοι παρατηρητές που έχουν επιφορτιστεί να επιβλέπουν την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, "ξεκίνησαν την εργασία τους" στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι "όλες οι προϋποθέσεις τηρούνται για μια άμεση επανάληψη των παραδόσεων αερίου προς την Ευρώπη" ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαική Επιτροπή.

"Η ομάδα των παρατηρητών της ΕΕ ξεκίνησε ήδη την εργασία της στο κεντρικό σταθμό του "Uktransgas" στο Κίεβο. Αυτό δείχνει ότι όλες οι προϋποθέσεις που έχουν συζητηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν τεθεί σε ισχύ για την άμεση επανάληψη παράδοσης ρωσικού αερίου προς τους ευρωπαίους πελάτες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής.


(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)