Η Γεωργία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης η οποία ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε ενώπιον των δημοσιογράφων από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον γεωργιανό ομόλογό της Γκριγκόλ Βασάτζε, αποτελεί μια δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης Μπους


Η Γεωργία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης η οποία ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε ενώπιον των δημοσιογράφων από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον γεωργιανό ομόλογό της Γκριγκόλ Βασάτζε, αποτελεί μια δήλωση προθέσεων της κυβέρνησης Μπους, η οποία παραδίδει σε δέκα ημέρες την εξουσία, και δεν δεσμεύει επισήμως εκείνη του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιόητητα της Γεωργίας και θα τις υποστηρίζουν πάντα», τόνισε η Ράις.

«Αυτός ο χάρτης υπογραμμίζει τις αρχές και δείχνει το δρόμο για να προοδεύσουν οι σχέσεις και η συνεργασία μας στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας, της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, των επαφών μεταξύ των λαών μας και των πολιτιστικών ανταλλαγών», πρόσθεσε.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας διαβεβαιώνοντας πως αποτελεί «ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα» του.

Η συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που συνήφθη τον περασμένο μήνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, προβλέπει πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τη Γεωργία να βελτιώσει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της για να τις προετοιμάσει για μια ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στον ενεργειακό τομέα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι δύο χώρες έχουν «την πρόθεση να διερευνήσουν τις δυνατότητες να αυξηθεί η γεωργιανή ενεργειακή παραγωγή».

Προτίθενται συγκεκριμένα «να αναπτύξουν ένα νέο νότιο διάδρομο για να βοηθηθούν η Γεωργία και η υπόλοιπη Ευρώπη να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου με εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία».

(www.kathimerini.gr, 10/01/2009)