"Το ντοκουμέντο υπεγράφη τελικά». Με την φράση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, σηματοδότησε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση της διένεξης, διευκρινίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές την έχουν υπογράψει. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο θα επαναληφθεί σήμερα Τρίτη στις 09.00 (ώρα Ελλάδος). Πραγματικά,ήδη, εχει αρχίσει η τροφοδοσία της Ουκρανίας.

"Το ντοκουμέντο υπεγράφη τελικά». Με την φράση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, σηματοδότησε την οριστική υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση της διένεξης, διευκρινίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές την έχουν υπογράψει. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο θα επαναληφθεί σήμερα Τρίτη στις 09.00 (ώρα Ελλάδος). Πραγματικά, ήδη, εχει αρχίσει η τροφοδοσία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του αρμόδιου για την ενέργεια επίτροπου Άντρις Πίμπαλγκς, μετά τις συνομιλίες που είχε ο τελευταίος με τους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης και της εταιρείας Gazprom, η συμφωνία υπογράφηκε από όλες τις πλευρές και η ροή του φυσικού αερίου επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα το πρωί. Την ρωσική υπόσχεση χαιρέτισε και εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εξέλιξη αυτή είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει προχθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν μπορούσε να καθυστερήσει για πολύ την διένεξη με την Ουκρανία. Κατά την εκτίμησή του, η διακοπή της προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. από την πρώτη ημέρα του 2009 έχει στοιχίσει στην εταιρεία απώλεια εσόδων της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων.

Όπως, πιστεύουν, βέβαια, αναλυτές, ακόμη και όταν επαναληφθεί η ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 36 ώρες ώστε να αποκατασταθεί η προβλεπόμενη πίεση και οι παραλαβές να φτάσουν σε όλους τους πελάτες της Gazprom στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Με την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι τελειώνει η παρούσα πράξη του δράματος σχετικά με την προμήθεια της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, η οριστική επίλυση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, καθώς όλα θα κριθούν από τα συμπεράσματα που θα εξαγάγουν οι Ρώσοι παρατηρητές που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Αυτοί, μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, που ήδη εγκαταστάθηκαν από εχθές σε κομβικά σημεία των αγωγών φυσικού αερίου σε σταθμούς μεταφοράς (dispatch stations) στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, προβλέπεται να αποφανθούν για το αν ή όχι η τελευταία παρακρατά ποσότητες παραπάνω από τις συμφωνηθείσες και οι οποίες θα έπρεπε να καταλήγουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ενδεικτικό των διαθέσεων της ρωσικής πλευράς, είναι το γεγονός ότι, παρά την οριστικοποίηση της τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Ε.Ε., αξιωματούχοι της Gazprom ζήτησαν σήμερα από την Ουκρανία μερικά εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να της διαθέσουν έκτακτο φορτίο φυσικού αερίου, το οποίο είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα αγωγών της Ουκρανίας και έτσι να μεταφερθεί το καύσιμο στην Ευρώπη.

«Το αίτημα τους, ότι εμείς (η Gazrpom) θα πρέπει να τους δώσουμε 21 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως (συνολικής αξίας 9,4 εκατ. δολαρίων) δωρεάν για να γίνουν οι μεταφορές προς την Ευρώπη καταστρατηγεί την κοινή λογική και τα συμβόλαια μεταφοράς που έχουμε συνάψει» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.