Νέο Επεισόδιο στην Κρίση του Φυσικού Αερίου: Η Ρωσία Κατηγορεί την Ουκρανία για Παρεμπόδιση της Ροής Κατ' Εντολήν των ΗΠΑ

Νέο Επεισόδιο στην Κρίση του Φυσικού Αερίου: Η Ρωσία Κατηγορεί την Ουκρανία για Παρεμπόδιση της Ροής Κατ Εντολήν των ΗΠΑ
energia.gr
Τρι, 13 Ιανουαρίου 2009 - 16:45
Νέα πράξη στο θρίλερ της τροφοδοσίας της Ευρώπης με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει ότι, παρ' ότι οι στρόφιγγες έχουν ανοίξει, η Ουκρανία μπλοκάρει τη ροή του προϊόντος προς τη Γηραιά Ήπειρο. Μάλιστα, η Ρωσία δίνει ευρύτερη διάσταση στη διαμάχη, κατηγορώντας εμμέσως τις ΗΠΑ ότι κατευθύνουν τις ενέργειες του Κιέβου.

Νέα πράξη στο θρίλερ της τροφοδοσίας της Ευρώπης με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει ότι, παρ' ότι οι στρόφιγγες έχουν ανοίξει, η Ουκρανία μπλοκάρει τη ροή του προϊόντος προς τη Γηραιά Ήπειρο. Μάλιστα, η Ρωσία δίνει ευρύτερη διάσταση στη διαμάχη, κατηγορώντας εμμέσως τις ΗΠΑ ότι κατευθύνουν τις ενέργειες του Κιέβου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού μονοπωλίου της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ ,«πιστεύαμε χθες ότι η πόρτα για το ρωσικό αέριο ήταν ανοιχτή, αλλά και πάλι έκλεισε από τους Ουκρανούς», ενώ όπως πρόσθεσε, «φαίνεται ότι (οι Ουκρανοί) χορεύουν στη μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας».

Όπως παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι παρατηρητές που έχουν εγκατασταθεί στην Ουκρανία, βάσει της συμφωνίας επανάληψης της τροφοδοσίας, «πολύ περιορισμένες» ποσότητες αερίου ρέουν προς την Ουκρανία και μάλιστα από ένα σημείο εισόδου από τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχτηκε όμως ότι οι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στα κέντρα διανομής του προϊόντος στο Κίεβο και τη Μόσχα προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. 

Η Ουκρανία από την πλευρά της αποδίδει τη δυσλειτουργία σε έλλειψη συντονισμού. Συγκεκριμένα, η Naftogaz, η εταιρεία αερίου της χώρας, υπέδειξε τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την ασυνεννοησία που υπάρχει για τη διαδρομή του αερίου μέσω της Ουκρανίας και για τις ποσότητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ροή στους αγωγούς.

«Το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη δεν μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι "υπάρχει πολύ μικρή έως και μηδενική ροή φυσικού αερίου" παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άνοιξαν οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία με προορισμό τους ευρωπαίους πελάτες της, κάνοντας λόγο για "πολύ σοβαρή" και "απαράδεκτη" κατάσταση.

"Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα" , δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς που πρέπει να παρακολουθήσουν.

"Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία" στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", δήλωσε άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Η Gazprom επρόκειτο να τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.

 Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι η εταιρεία θα δοκιμάσει το σύστημα διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε μαζί με την τσεχική προεδρία με τη Ρωσία και την Ουκρανία την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο "χαιρετίζει την ανακοίνωση από τη Ρωσία της ροής του φυσικού αερίου στους αγωγούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεράν Ταραντέλας.

"Απευθύνουμε έκκληση στην καλή θέληση των δύο πλευρών, οι οποίες κατέστησαν δυνατή αυτήν την συμφωνία να επιλύσουν τα προβλήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και να καταλήξουν σε μια διαρκή λύση η οποία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις ενεργειακές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.