Προς την Ελλάδα κοιτάζει η Βουλγαρία, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η γειτονική χώρα είναι από αυτές που υπέστησαν τις σοβαρότερες επιπτώσεις από τη ρωσοουκρανική διένεξη, καθώς η θέρμανση των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας εξαρτάται από κεντρικά εργοστάσια, που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Προς την Ελλάδα κοιτάζει η Βουλγαρία, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η γειτονική χώρα είναι από αυτές που υπέστησαν τις σοβαρότερες επιπτώσεις από τη ρωσοουκρανική διένεξη, καθώς η θέρμανση των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας εξαρτάται από κεντρικά εργοστάσια, που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Οικονομίας Πέταρ Ντιμιτρόφ, η Βουλγαρία θα ζητήσει 400 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αγωγών που θα συνδέει το βουλγαρικό δίκτυο με τον ελληνοτουρκικό αγωγό και με το ρουμανικό σύστημα αγωγών.

Σήμερα η χώρα εξαρτάται κατά 92% από το ρωσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σχεδιαζόταν για την τροφοδοσία περιοχών της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, όπου δεν φτάνει το βουλγαρικό δίκτυο και με σημείο σύνδεσης την Κομοτηνή. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ο αγωγός αυτός θα αποτελεί μία επιπλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, προέλευσης Τουρκίας, ή Αζερμπαϊτζάν κ.λπ. Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο Γάλλος πρέσβης στη Σόφια μετέφερε το ενδιαφέρον της γαλλικής Gaz de France να τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία με υγροποιημένο αέριο μέσω Ελλάδας, αρκεί βέβαια να κατασκευαστεί ο αγωγός διασύνδεσης των δύο δικτύων.