κ. Κ. Χατζηδάκης: Κανένα Πρόβλημα στην Τροφοδοσία της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο ως τις 30 Ιανουαρίου

κ. Κ. Χατζηδάκης: Κανένα  Πρόβλημα στην Τροφοδοσία της  Ελλάδας με Φυσικό Αέριο ως τις 30 Ιανουαρίου
energia.gr
Τετ, 14 Ιανουαρίου 2009 - 19:32
Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του ΥΠΑΝ και τους Προέδρος της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην του κ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης,η κ. Έλσα Λοβέρδου, Ειδική Γραμματέας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και ο κ. Νικόλαος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ.

Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του ΥΠΑΝ και τους Προέδρος της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το  θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην του κ. Χατζηδάκη,  ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης,η κ. Έλσα Λοβέρδου, Ειδική Γραμματέας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και ο κ. Νικόλαος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση δήλωσε τα ακόλουθα:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Είχαμε συνάντηση για το θέμα της κρίσης στο φυσικό αέριο που δυστυχώς συνεχίζεται λόγω της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ελπίζουμε να ξεπεραστεί η κρίση αυτή και προσπαθούμε γι’ αυτό μαζί με την Ευρωπαϊκή επιτροπή και την Τσεχική προεδρία. Ωστόσο πέρα από τις ελπίδες πρέπει κανείς να δίνει βάρος και στην ίδια την πραγματικότητα. Λοιπόν θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σύμφωνα με τον σημερινό μας προγραμματισμό μέχρι και τις 30 του Γενάρη η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει προγραμματισμός από την πλευρά της ΔΕΠΑ για καινούργια φορτία με πλοία LNG, με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα έρθουν στην Ρεβυθούσα . Το πρώτο έρχεται την Παρασκευή, το επόμενο έρχεται την άλλη εβδομάδα. Υπάρχει προγραμματισμός πλήρης μέχρι το τέλος του μήνα και άρα εμείς θα είμαστε η μόνη χώρα από αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να πληγούν από αυτήν την κρίση που τελικά δεν θα πληγεί.

Επίσης υπάρχει ένα αίτημα από τη Βουλγαρία, η οποία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλης κλίμακας πρόβλημα αυτήν την ώρα για ενίσχυση από τη δική μας την πλευρά σε φυσικό αέριο. Συμφωνήσαμε να γίνει η επαφή με την βουλγαρική πλευρά έτσι ώστε αύριο ει δυνατόν να γίνει μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για να δούμε πως είναι δυνατόν από κάποια δικά μας περισσεύματα να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες στη Βουλγαρία, γιατί μεταξύ των άλλων υπάρχει πρόβλημα με τα νοσοκομεία τους. Βεβαίως αυτό με δύο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι δεν θα υπάρξει θέμα στη δική μας πλευρά και δεύτερον ότι από πλευράς τεχνικής θα γίνει σαφές ότι μπορεί να προχωρήσουμε προς αυτή τη κίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτό είναι ένα μήνυμα από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε κάποιες περικοπές; Γιατί μαθαίνουμε ότι η ΔΕΗ έχει βάλει σε λειτουργία κάποιες μονάδες με φυσικό αέριο ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Τώρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός κι από τη ΔΕΗ κι από τη ΔΕΠΑ, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Σας είπα μέχρι τις 30 του Γενάρη τα πράγματα θα προχωρήσουν με βάση τον σημερινό προγραμματισμό και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Συγγνώμη, ρωτάει η συνάδελφος το εξής, η ΔΕΗ έχει βάλει κάποιες μονάδες φυσικού αερίου για να βγάλει μονάδες συντήρησης του λιγνίτη. Μήπως μπορεί να πάει το πρόγραμμα συντήρησης πιο πίσω ώστε να μην καταναλώνει τόσο μεγάλες ποσότητες; ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα αυτή την ώρα. Η ΔΕΗ καταναλώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της και υπάρχει κατανάλωση για την βιομηχανία και κατανάλωση για τα νοικοκυριά. Το λέω αυτό γιατί και χθες στη Βουλή κάποια πράγματα ελέχθησαν τα οποία δεν ήταν ακριβή. Δεν υπάρχει θέμα αυτήν την ώρα ούτε για τη βιομηχανία ούτε για την οικιακή κατανάλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Στο συμβούλιο που έγινε των υπουργών ενεργείας στις Βρυξέλλες έχετε κάποια εκτίμηση για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η κρίση αυτή; Έχετε εκτιμήσει αν θα διαρκέσει περισσότερο πόσο θα διαρκέσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Μετά τη συνάντηση έκανα δηλώσεις στις οποίες αν θυμάστε είχα κρατήσει μια επιφύλαξη, παρά το ότι μπροστά μας υπήρχε δέσμευση ότι όλα θα πάνε καλά. Κι είχα κρατήσει την επιφύλαξη αν θέλετε και με βάση την εμπειρία μου των προηγούμενων χρόνων εκεί, διοτί είδα ότι το κλίμα δεν ήταν καλό. Και πράγματι δυστυχώς την επομενη μέρα επιβεβαιωθήκαμε. Ξέρετε ότι χθές έγινε τηλεφώνημα από τον Ρώσο πρωθυπουργό τον κύριο Πούτιν, στον κύριο Καραμανλή, εκφράζοντας ο κύριος Πούτιν τις θέσεις του. Εμείς έχουμε προφανώς τη δική μας θέση , είμαστε μέλος της Ε.Ε., δουλεύουμε όλοι μαζί στην Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Κι ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση αυτής της κατάστασης. Σε άλλες χώρες, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εάν συνεχιστεί η κρίση τι θα γίνει, εμείς έχουμε αποθέματα , έχουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Για μας, και για μένα προσωπικά αυτή την ώρα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, το πρώτο πράγμα που ασχολήθηκα και το πιο βασικό αυτές τις μέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΠΑ, ήδη σας είπα έχουμε πάρει μια βαθιά ανάσα μέχρι και τις 30 του Γενάρη. Και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τότε το θέμα θα έχει αντιμετωπιστεί, γιατί αν δεν έχει αντιμετωπιστεί καταλαβαίνετε ότι θα μιλάμε για μια πολύ πολύ μεγάλη κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για τη Βουλγαρία είδαμε τη στάση της Ελλάδας. Είναι αυτό κι ένα μήνυμα προς γειτονικές χώρες να δείξουνε κι αυτές μια στάση καλής γειτονίας που δεν την έχουνε δείξει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το θέμα είναι τεχνικό, να το αντιληφθούμε αυτό. Αυτή την ώρα λόγω διαφόρων τεχνικών χαρακτηριστικών του συστήματος των αγωγών δεν καλύπτεται κι ένα μέρος της ίδιας της Τουρκίας . Στη δυτική Τουρκία υπάρχουν κάποιες περιοχές που δεν έχουν επάρκεια φυσικού αερίου. Επομένως, σ’ αυτό δεν τίθεται θέμα καλής γειτονίας, τίθεται θέμα λειτουργίας του συστήματος και εκπλήρωσης βεβαίως συμβατικών υποχρεώσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπουργέ υπάρχουν κάποια νοικοκυριά που έχουν διπλούς καυστήρες. Με το πρόβλημα που υπάρχει με το φυσικό αέριο πολλοί έχουν γυρίσει στο πετρέλαιο. Έχουμε αυτές τις μέρες μια ξαφνική άνοδο των τιμών του πετρελαίου οι οποίες δεν δικαιολογούνται από κανένα ούτε από τη διακίνηση ούτε από την εμπορία ούτε από τη διύλιση. Έχετε σκοπό να κάνετε ελέγχους για αισχροκέρδεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Είναι θέμα το οποίο προφανώς μας απασχολεί. Αύριο έχω πει στο γραφείο μου να έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα των πετρελαιοειδών , δηλαδή διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας και βενζινοπώλες έτσι ώστε να κάνουμε μια σύσκεψη και να δούμε το θέμα. Το αντιμετωπίζουμε και το αντιμετωπίζουμε άμεσα. Είναι ζήτημα το οποίο αφορά προφανώς σε όλους τους καταναλωτές. Δεν μπορώ να σας πω παραπάνω αυτή την ώρα γιατί οι συνεννοήσεις είναι σε εξέλιξη κι εξαρτάται κι από τη διαθεσιμότητα των ιδίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα ζητήσετε αποζημιώσεις από την GAZPROM ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ακούστε , υπάρχουν οι συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν διαδικασία αποζημιώσεων και διαδικασία διαιτησίας σε περίπτωση που τελικώς δεν εκπληρωθούν οι συμβατικοί όροι. Θα τα δει όλα αυτά τα θέματα η ΔΕΠΑ και θα κινηθεί με βάση τις προβλέψεις των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους προμηθευτές της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να μας πει ο κύριος σύμβουλος πιο τεχνικά, από πού θα πάρουμε επιπλέον φορτία ;

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το φορτίο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, πετρέλαιο, έρχεται την Παρασκευή, είναι από την GAZ DE FRANCE , 135.000 κυβικά LNG. Το δεύτερο φορτίο είναι την ερχόμενη εβδομάδα, 26 του μηνός, από τη SONATREX , από την Αλγερία , είναι η εταιρεία με την οποία έχουμε τη μακροπρόθεσμη σύμβαση. Εάν χρειαστεί θα προμηθευτούμε κι άλλο φυσικό αέριο σε υγρή μορφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σε περίπτωση δηλαδή που η κρίση διαρκέσει και μετά τις 30 του μήνα υπάρχει πρόβλεψη για νέες παραλαβές;

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακριβώς όπως είπε κι ο κύριος υπουργός, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα κι εγρήγορση, δουλεύουν όλα τα στελέχη αυτή τη στιγμή για τον προγραμματισμό των οποιονδήποτε έκτακτων φορτίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τα φορτία με τα καράβια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ;

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πόσο χρονικό διάστημα θα περάσει για να ενεργοποιήσετε τη ρήτρα κατά τις GAZPROM ;

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε πριν ολοκληρωθεί η κρίση δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση για το τι ακριβώς συζητούμε. Οπότε για να απευθυνθούμε στη GAZPROM κι εμείς αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της κρίσης , όλα τ’ άλλα θα τα δούμε. Το θέμα είναι οι Έλληνες πολίτες να έχουν φυσικό αέριο και θα έχουν.