ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια και ο διεθνής ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας κατά τους επόμενους έξι μήνες, τόνισε χθες ο Τσέχος πρωθυπουργός κ. Μίρεκ Τοπολάνεκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια και ο διεθνής ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας κατά τους επόμενους έξι μήνες, τόνισε χθες ο Τσέχος πρωθυπουργός κ. Μίρεκ Τοπολάνεκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οσον αφορά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, ο κ. Τοπολάνεκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με την Ιρλανδία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης.

«Θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τη γαλλική προεδρία», παραδέχθηκε ο Τσέχος πρωθυπουργός, όμως σημασία έχει η «εξυπηρέτηση ενός κοινού σκοπού» και όχι το μέγεθος του κράτους που ασκεί την προεδρία, προσέθεσε. «Κινούμαστε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» τόνισε ο κ. Τοπολάνεκ, θέλοντας ίσως να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί ο ευρωσκεπτικιστής Τσέχος πρόεδρος κ. Βάτσλαβ Κλάους και η δήλωση της προεδρίας περί αμυντικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση ο κ. Τοπολάνεκ είπε ότι η Τσεχία διαθέτει την απαραίτητη πείρα για να την αντιμετωπίσει λόγω της τεχνογνωσίας που απέκτησε κατά την επίλυση των προβλημάτων των δικών της τραπεζών τη δεκαετία του ’90. Θα προωθήσουμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στα πρόσφατα Συμβούλια Κορυφής, Εκοφίν και τη Σύνοδο των G20 και θα επιδιώξουμε την ενσωμάτωση του οικονομικού σχεδίου ανάκαμψης στη Στρατηγική της Λισσαβώνας.

Στον τομέα της ενέργειας η Τσεχική Προεδρία θα συνεχίσει την πολιτική της Ενωσης με τελικό στόχο να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ο κ. Τοπολάνεκ είπε ότι η Ενωση θα πρέπει να επιδιώξει να έχει πολλούς προμηθευτές ενέργειας, αλλά και εναλλακτικές οδούς μεταφοράς της και προσέθεσε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την ανάπτυξη ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας.

Ναι σε παλαιστινιακό κράτος

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός, και παράλληλα να συνδυάσει τις ενέργειές της με τους υπόλοιπους σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες. Στη Γάζα η Ε.Ε. έχει «εν μέρει» πετύχει το άνοιγμα διόδων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο κ. Τοπολάνεκ και προσέθεσε ότι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατη αν δεν δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος και αν οι Παλαιστίνιοι δεν εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ.

(από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/01/2009)