Οικονομική κρίση και φτώχεια. Επιτήρηση και περικοπή κονδυλίων από την Ε.Ε. Μαφία, σκάνδαλα και διαφθορά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φυσικό αέριο, μέσα στο καταχείμωνο. Οι Βούλγαροι έχουν πολλά κακώς κείμενα για να παραπονεθούν -τώρα, λοιπόν, που μαζεύτηκαν όλα μαζί, η οργή ξεχείλισε και χιλιάδες από αυτούς βγήκαν στους δρόμους της Σόφιας.

Οικονομική κρίση και φτώχεια. Επιτήρηση και περικοπή κονδυλίων από την Ε.Ε. Μαφία, σκάνδαλα και διαφθορά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φυσικό αέριο, μέσα στο καταχείμωνο.

Οι Βούλγαροι έχουν πολλά κακώς κείμενα για να παραπονεθούν -τώρα, λοιπόν, που μαζεύτηκαν όλα μαζί, η οργή ξεχείλισε και χιλιάδες από αυτούς βγήκαν στους δρόμους της Σόφιας.
Δεν περιορίστηκαν μάλιστα στα συνθήματα και, ως απάντηση, η αστυνομία απάντησε με ξύλο και τουλάχιστον 150 συλλήψεις, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές.

Αίτημα

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών, οι οποίοι αψήφησαν το ψύχος και τους παγωμένους δρόμους, ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης του Σεργκέι Στανίσεφ και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι το αίτημα των επτά στους δέκα κατοίκους της χώρας, ενώ ακόμη περισσότεροι, δηλαδή το 75%, δηλώνει απογοητευμένο από το έργο του Κοινοβουλίου και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Βουλγαρίας.

«Μπουχτίσαμε να ζούμε στην πιο φτωχή χώρα, με τη μεγαλύτερη διαφθορά. Πρόκειται για μια μοναδική διαμαρτυρία, που ενώνει τους ανθρώπους λόγω της επιθυμίας τους για αλλαγή, για να ζήσουν σε μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της χθεσινής διαδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, η Κομισιόν αποφάσισε να περικόψει κονδύλια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη Βουλγαρία από τα κοινοτικά ταμεία, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνησή της δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τη δράση του παρακράτους και της μαφίας.

Αυτό, όμως, προκάλεσε κυριολεκτικά ασφυξία σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι οποίοι ουσιαστικά ελπίζουν μόνο στις επιδοτήσεις για την επιβίωσή τους.

Απροετοίμαστη

Οι περισσότεροι, πάντως, συμφωνούν ότι η κρίση του φυσικού αερίου και το κλείσιμο των ρωσικών αγωγών βρήκαν τη Βουλγαρία πλήρως απροετοίμαστη και χωρίς αποθέματα και εναλλακτικές πηγές, με αποτέλεσμα το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης να ξεχειλίσει. Φυσικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συστήθηκε επιτροπή για να εξετάσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις -αλλά τώρα φαίνεται ότι η ζημιά έχει γίνει.

(από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/01/2009)