Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα επισήμως τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούσενκο, να μετάσχει σε σύνοδο που θα γίνει με θέμα το φυσικό αέριο που πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο στη Μόσχα. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία «με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα επισήμως τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούσενκο, να μετάσχει σε σύνοδο που θα γίνει με θέμα το φυσικό αέριο που πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο στη Μόσχα.

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία «με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αρχίσει αμέσως την παράδοση αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στον κ. Γιούσενκο, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους παράλληλα έκρινε, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «'μια διεθνής κοινοπραξία των ευρωπαϊκών χωρών» που θα προσφέρει την τεχνογνωσία στο Κίεβο ώστε να μπορέσει να αντλείται το ρωσικό αέριο μέσω του παρωχημένης κάπως τεχνολογίας ουκρανικού δικτύου χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Ο κ. Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραδίδει στους ευρωπαίους καταναλωτές αέριο που θα είναι ήδη αποθηκευμένο στις αποθήκες της με αντάλλαγμα να προμηθεύεται από τη Ρωσία αέριο που θα προορίζεται για την δική της εσωτερική κατανάλωση, στο πλαίσιο σχετικής προσωρινής συμφωνίας.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να μεταφέρει το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη αμέσως μόλις «το σύνολο του όγκου του αερίου», όπως αυτό προβλέπεται από τα συμβόλαια (330 εκατομ. το κυβικό μέτρο), θα παραδοθεί από τη ρωσική πλευρά, απάντησε ο κ. Γιούσενκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ο κ. Γιούσενκο επανέλαβε δηλαδή την πρόταση που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Τέλος ο κ. Γιούσενκο κατέστησε εκ νέου σαφές ότι είναι έτοιμος να μετάσχει σε σύνοδο σχετικά με το αέριο «με την προϋπόθεση η σύνοδος αυτή να διεξαχθεί στο ευρωπαϊκό έδαφος» και όχι στη Μόσχα, όπως προτείνει ο κ. Μεντβέντεφ.

-Παράλληλα σήμερα έγινε γνωστό, μέσω ανακοίνωσης της ρωσικής κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσκαλέσει το ίδιο Σάββατο στη Μόσχα για συνομιλίες την Ουκρανή ομόλογό του, Γιούλια Τιμοσένκο.

Τηλεφωνική συνομιλία Μεντβιέντεφ - Τοπόλανεκ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Διάσκεψη κορυφής των χωρών-καταναλωτών του ρωσικού αερίου, τη σύγκλιση της οποίας πρότεινε η Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο κ. Μενβιέντεφ προσκάλεσε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», εκτός από τους επικεφαλής της ΕΕ και την προεδρεύουσα Τσεχία, «στη Διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος οι ευρωπαϊκές χώρες - καταναλωτές του ρωσικού αερίου, καθώς και οι χώρες - διαμετακομιστές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Νωρίτερα ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης Κορυφής, για την έξοδο από την κρίση του αερίου, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο αρνήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα και αντιπρότεινε την Πράγα ως έδρα μιας έκτακτης Διάσκεψης κορυφής.

(πηγή: www.kathimerini.gr 15/01/2009)