Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα από την Πράγα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξάντλησαν την υπομονή τους λόγω τους status quo στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, του οποίου η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα από την Πράγα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εξάντλησαν την υπομονή τους λόγω τους status quo στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Το επίπεδο της υπομονής των ευρωπαϊκών χωρών έχει εξαντληθεί, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

Ο Τοπολάνεκ κάλεσε εξάλλου τους 27 να ομιλούν με μια ενιαία φωνή για να αποφευχθούν οι ατομικές πρωτοβουλίες. Υπολογίζουμε σε μια κοινή δράση, τόνισε.

Ο ίδιος πρότεινε οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις να γίνουν σε διμερή μορφή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, καθώς η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας.

Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφύγουμε τη μετάβαση των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών στη Μόσχα, καθώς δεν θέλουμε να καταστούν όμηροι της κατάστασης ούτε να εκλιπαρούμε, πρόσθεσε.

Σε διαφορετική περίπτωση φοβούμαι ότι αυτό θα τελειώσει με τον χωρισμό της Ευρώπης ανάμεσα σε αυτούς που υποφέρουν και αυτούς που δεν υποφέρουμε, από την έλλειψη φυσικού αερίου, πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπράουν-Μεντβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με πρωτοβουλία του δεύτερου, στη διάρκεια της οποίας απέδωσε στην ουκρανική κυβέρνηση την ευθύνη για τη διακοπή παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο. Έχουν, πάντως, προηγηθεί οι επίσημες συνομιλίες του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο στο Λονδίνο.

«Παράνομα εμποδίζεται από τις ουκρανικές αρχές η πρόσβαση στο υπάρχον σύστημα διέλευσης (του αερίου)», τονίστηκε από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Κρεμλίνου.

Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Απριλίου στο βρετανικό έδαφος θα φιλοξενηθεί μία σύνοδος του «G-2O», δηλαδή του «G 9» (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ρωσία, ΗΠΑ, αλλά και Ρωσία) μαζί με το «G-11» (συνενώνει πολλές δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες, και πρωτίστως Βραζιλία, Κίνα, Ινδία ).

-Επίσης, για αύριο Σάββατο η ρωσική κυβέρνηση προτίθετο να διοργανώσει συνάντηση αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών στη Μόσχα, με θέμα αυτήν την ενεργειακή κρίση μέσα στο καταχείμωνο, αλλά τόσο ο κ. Μπράουν, όσο και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, δεν επέδειξαν ενθουσιασμό, να παραστούν και να λάβουν μέρος στις εργασίες της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με πηγές διπλωματικές.

(από www.kathimerini.gr 16/01/2009)