Οι βάνες του ρωσικού φυσικού αερίου παραμένουν κλειστές για 10η συνεχή ημέρα, και η Ευρώπη εναποθέτει πλεόν τις ελπίδες της στην προγραμματισμένη για αύριο σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ουκρανίας στη Μόσχα.

Οι βάνες του ρωσικού φυσικού αερίου παραμένουν κλειστές για 10η συνεχή ημέρα, και η Ευρώπη εναποθέτει πλεόν τις ελπίδες της στην προγραμματισμένη για αύριο σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ουκρανίας στη Μόσχα.

Εκτός απροόπτου -τίποτε δεν είναι σίγουρο πλέον στις ρωσοουκρανικές συμφωνίες- στην εν λόγω σύνοδο θα συναντηθούν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν με την Ουκρανή ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι δύο πρωταγωνιστές της κρίσης πρέπει να τα βρούν μόνοι τους, ώστε να επαναληφθεί η ροή του αερίου προς την Ευρώπη. Και στέλνουν τον Τσέχο υπουργό Ενέργειας από την πλευρά της προεδρίας και τον αρμόδιο Επίτροπο Αντρις Πίλμπαγκς, οι οποίοι θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, όπως διευκρινίστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την Ε.Ε., η οποία εκτιμά ότι αρκετά «ανακατεύτηκε» για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει ήδη μία συμφωνία, υπογεγραμμένη και από τις δύο πλευρές, η οποία πρέπει να τηρηθεί...

Η Ευρώπη περιμένει...

Τόσο η Ουκρανία, όμως, όσο και η Ρωσία παραμένουν προς το παρόν αμετακίνητες στις θέσεις τους, έχοντας ως ομήρους τους Ευρωπαίους. «Οι βάνες είναι πάντα κλειστές», ανακοίνωσε χθες η ρωσική εταιρεία Gazprom, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι όχι μόνο έχουν σκόπιμα επιλέξει τους «κακούς» αγωγούς, αλλά αρνούνται να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με την αναγκαία ποσότητα αερίου. Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, βρίσκεται το πρόβλημα της τροφοδοσίας της Ουκρανίας, που έχει διακοπεί από την 1η Ιανουαρίου, και το ποιος θα χρεωθεί το «τεχνικό» φυσικό αέριο για τη διατήρηση της πίεσης των αγωγών. Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, επιρρίπτοντας ευθύνες σε μία από τις δύο πλευρές, και εμμένουν στο ότι τα προβλήματα είναι τεχνικής φύσεως, που πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Το όλο θέμα,όμως, έχει ήδη πολιτικοποιηθεί από τους δύο πρωταγωνιστές. Μάλιστα, οι Ρώσοι υποψιάζονται ότι πίσω από την Ουκρανία κινούν τα νήματα οι ΗΠΑ.

Πρόσκληση στον Καραμανλή
 
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, των οποίων οι χώρες χρησιμοποιούν ρωσικό φυσικό αέριο, προσκλήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο για τη «σύνοδο των θυμάτων του αερίου» της ρωσο-ουκρανικής διένεξης. Η μετάβαση του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα θα εξαρτηθεί από το επίπεδο αντιπροσωπείας των άλλων χωρών, αλλά και από τη θεματολογία της συνόδου.
 
(ανταπόκριση του Κ. Μοσχονά από τις Βρυξέλλες για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 16/01/2009)