Διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου θα αναζητήσουν οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας, που συναντώνται σήμερα στη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο για την επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου είναι για τη Ρωσία και την Ουκρανία μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

Διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου θα αναζητήσουν οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας, που συναντώνται σήμερα στη Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο για την επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου είναι για τη Ρωσία και την Ουκρανία μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

"Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι οι συναντήσεις των προσεχών ημερών συνιστούν την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι είναι σοβαρές" όσον αφορά την απόφασή τους να επιλύσουν την κρίση και να δείξουν ότι είναι "αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που η κρίση δεν διευθετηθεί σύντομα, θα συστήσει στις εταιρείες φυσικού αερίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), συλλήβδην, ότι "υποστηρίζει ντε φάκτο την Ουκρανία" στη διένεξή της με τη Ρωσία στο θέμα της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και παράλληλα επέκρινε την ΕΕ ότι, "βάζει σε ίση, ακριβώς, θέση και τη Μόσχα και το Κίεβο" στο ζήτημα αυτό.

"Η θέση της ΕΕ που βάζει σε ίση ακριβώς θέση και την Ρωσία και την Ουκρανία για το θέμα της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας προς ΕΕ, συνιστά μία ντε φάκτο υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία όμως έχει παραβιάσει υποχρεώσεις της, που αφορούν την (ανεμπόδιστη) διέλευση του αερίου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Η Βουλγαρία ελπίζει σε Τουρκία και Ελλάδα

Η Βουλγαρία ελπίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Τουρκία για να μην αυξήσει τις περικοπές στη διάθεση φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την προσεχή εβδομάδα, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Σόφια ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.

"Ελπίζουμε ότι θα λαμβάνουμε καθημερινά από την προσεχή εβδομάδα σχεδόν δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ελλάδα", τόνισε ο Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στη βουλγαρική τηλεόραση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας διευκρίνισε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να διανέμεται μέσω του αγωγού που μεταφέρει σε κανονικές συνθήκες το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας προς την Ελλάδα και την Τουρκία: "Αν αυτός ο αγωγός δεν λειτουργεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την Τουρκία, η κατεύθυνση της διανομής μπορεί να αντιστραφεί, ώστε εμείς να λαμβάνουμε φυσικό αέριο από άλλες πηγές", δήλωσε.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η Τουρκία είχε προτείνει να παραδίδει 500.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, αλλά οι λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστεί.

    Η Βουλγαρία βασίζεται εξ ολοκλήρου στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Μόνο η υπόγεια αποθήκη της φυσικού αερίου στο Τσίρεν παρέχει 4,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως και με τα αποθηκευμένα αποθέματα, ο όγκος του διαθέσιμου φυσικού αερίου προς κατανάλωση ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, έναντι περίπου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε κανονικές συνθήκες.

Από την προσεχή εβδομάδα η αποθήκη θα παρέχει μόλις 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και από τις 26 Ιανουαρίου μόνο 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)