"Ηταν φυσικό οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου να αναστατωθούν από το αδιέξοδο που προκάλεσε η διακοπή της ροής από τη Gazprom τις τελευταίες ημέρες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. και υπογράφηκε τη Δευτέρα από Ρωσία και Ουκρανία όφειλε να διασφαλίσει την επανάληψη της προσφοράς την επόμενη ημέρα".

"Ηταν φυσικό οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου να αναστατωθούν από το αδιέξοδο που προκάλεσε η διακοπή της ροής από τη Gazprom τις τελευταίες ημέρες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. και υπογράφηκε τη Δευτέρα από Ρωσία και Ουκρανία όφειλε να διασφαλίσει την επανάληψη της προσφοράς την επόμενη ημέρα.

Ο λόγος όμως που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος αυτός είναι απλός. Η Gazprom, με βάση τη συμφωνία, γνωστοποίησε στην Ουκρανία την πρόθεσή της να διοχετεύσει φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές την Τρίτη και βεβαίως τις επόμενες ημέρες.

Ετσι, ανοίξαμε τις στρόφιγγες για να αρχίσει ξανά η ροή. Ομως η ουκρανική εταιρεία Naftogaz, αρνήθηκε να επιτρέψει τη ροή αερίου, επικαλούμενη σειρά από αμφιλεγόμενους λόγους. Πρώτον, ισχυρίσθηκε ότι ηθελημένα δεν χρησιμοποιούμε τους κατάλληλους αγωγούς. Μία ματιά όμως στον χάρτη αποδεικνύει ότι επιλέξαμε τους συνήθεις δρόμους προς τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως Βουλγαρία, Μολδαβία και Σλοβακία.

Εν συνεχεία, η Ουκρανία ισχυρίσθηκε ότι δεν μπορούσε να διοχετεύσει το φυσικό αέριο επειδή δεν υπήρχε αρκετή πίεση στο σύστημα των αγωγών της ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό όμως που η Naftogaz δεν εξήγησε ήταν πως η έλλειψη πίεσης οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία παρανόμως απομάκρυνε όλο το φυσικό αέριο που υπήρχε στους αγωγούς της όταν έκλεισε τις στρόφιγγες.

Αυτό το φυσικό αέριο ουδέποτε προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση στην Ουκρανία αφού ανήκει στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αφού λοιπόν δημιούργησε το πρόβλημα απομακρύνοντας όλο το φυσικό αέριο, η Ουκρανία ζητά τώρα από τη Ρωσία να προμηθεύσει περισσότερο φυσικό αέριο, βασικά χωρίς χρέωση, έτσι ώστε να αρχίσει ξανά η ροή.

Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει αυτή την ποσότητα φυσικού αερίου στο σύστημα. Και εάν δεν δύναται να το κάνει επειδή το φυσικό αέριο καταναλώθηκε, τότε θα πρέπει να πληρώσει για τον επιπλέον όγκο που ζητά να της προμηθεύσει η Ρωσία.

Είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξεπεράσει τα τεχνικά της προβλήματα. Εμείς έχουμε αυξήσει την προσφορά μας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών δρόμων και αγοράζουμε περισσότερο αέριο από την αγορά spot, όπως δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Και ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι να ανοίξει αμέσως η Ουκρανία τους αγωγούς της στην Ευρώπη".

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ, αντιπροέδρος της Gazprom.

(www.naftemporiki.gr, 17/01/2009)