Τα χειρότερα έπονται για την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί περισσότερο απ’ ό,τι αρχικώς αναμενόταν.

Τα χειρότερα έπονται για την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί περισσότερο απ’ ό,τι αρχικώς αναμενόταν. Ο κ. Γκουρία τόνισε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα εφαρμογής συντονισμένων μέτρων για τη ρύθμιση και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Παράλληλα, «συνεχίζεται η ύφεση στην αγορά των ακινήτων, επηρεάζοντας τη ζήτηση και για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία που έδωσε αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για την άσκηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να είχε μειωθεί προγενέστερα. Θετικό σημάδι αποτελεί, ωστόσο, η υποχώρηση του πληθωρισμού, με την πτώση των τιμών να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη υποχώρησε το 2008 στο 1% από το 2,6% το 2007. Μέσα στο 2009 θα συρρικνωθεί στο 0,6%, προτού ανακάμψει στο 1,2% μέσα στο 2010. «Προτεραιότητα των αξιωματούχων της Ε.Ε. είναι να χαράξουν ένα κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Γκουρία. Την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει υποχωρήσει κατά 0,2%, όσο είχε εξασθενίσει και το δεύτερο τρίμηνο.

(Aπό την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/01/2009)