Παράθυρο για την αύξηση έμμεσων φόρων

Ανοιξε ο δρόμος για την επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων στα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, με στόχο την άντληση εσόδων. Η ΕΕ αποφάσισε ότι τα κράτη-μέλη της μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους έμμεσους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια, την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και τα βιομηχανοποιημένα καπνά.
Του Διον. Σταμπογλη
Σαβ, 17 Ιανουαρίου 2009 - 13:26
Ανοιξε ο δρόμος για την επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων στα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, με στόχο την άντληση εσόδων. Η ΕΕ αποφάσισε ότι τα κράτη-μέλη της μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους έμμεσους φόρους στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια, την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και τα βιομηχανοποιημένα καπνά.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση υπάρχει ειδική διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι «δεν θίγεται το ειδικό καθεστώς του Αγίου Ορους, όπως είναι κατοχυρωμένο από το άρθρο 105 του Ελληνικού Συντάγματος». Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) τα κράτη-μέλη μπορούν, για ειδικούς λόγους, να επιβάλλουν πρόσθετους έμμεσους φόρους στα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα, υπό τον όρο ότι οι φόροι αυτοί είναι σύμφωνοι με τους Κοινοτικούς κανόνες φορολόγησης που ισχύουν για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της φορολογικής βάσης, τον υπολογισμό και τον έλεγχο του φόρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή έμμεσων φόρων είναι να μην προκαλούνται από αυτή νέες διατυπώσεις κατά το εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών.

Το Εco/Fin υιοθέτησε την Οδηγία 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου και ως εκ τούτου η προηγούμενη 92/12/ΕΟΚ και όλες οι τροποποιήσεις της καταργούνται.

Οπως είναι φυσικό, το Εco/Fin συστήνει στους «27» να οργανώσουν σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης των προϊόντων το συντομότερο δυνατόν, πριν από την εφαρμογή της νέας Οδηγίας, η ισχύς της οποίας άρχισε. Ειδικότερα η Σύσταση αναφέρει ότι «για να διασφαλιστεί η είσπραξη φόρου με τους συντελεστές που ορίζουν τα κράτη-μέλη, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν τη διακίνηση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης».

Ως εκ τούτου, η επιβολή έμμεσων φόρων στα ανωτέρω προϊόντα δεν μπορεί να γίνει άμεσα στην Ελλάδα (χρειάζονται βελτιώσεις στα μηχανογραφικά συστήματα), αν και η ΕΕ επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Αλλωστε η Οδηγία αναφέρει ότι «πρέπει να θεσπιστεί η διαδικασία με την οποία οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών, σχετικά με τα φορτία προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης τα οποία αποστέλλονται ή παραλαμβάνονται».

Προβλέπεται επίσης ότι τα υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης προϊόντα απαλλάσσονται από την καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εφόσον προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων, από διεθνείς οργανισμούς, από τις ένοπλες δυνάμεις κάθε κράτους που συμμετέχει στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού και από τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου που σταθμεύουν στην Κύπρο.

Τέλος, ορίζεται ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης προϊόντα τα οποία διατίθενται από τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών που μεταβαίνουν σε τρίτο έδαφος ή σε τρίτη χώρα αεροπορικώς ή διά θαλάσσης.

Η ΕΕ παρουσίασε τη νέα Οδηγία ως θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται άμεσα ή έμμεσα στην κατανάλωση και όχι ως δυνατότητα των «27» να επιβάλλουν πρόσθετους έμμεσους φόρους (στα υποκείμενα στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης προϊόντα).

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/01/2009)