Η Στρατηγική της Κρίσης

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη αβεβαιότητα και χαμηλές προσδοκίες. Παρ΄ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι λένε ότι η αναθέρμανση της οικονομίας και η ρευστότητα θα αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος έναντι του πιστωτικού φόβου και της κατήφειας. Ολες οι ως τώρα ενδείξεις έχουν οδηγήσει πάντως στο συμπέρασμα ότι η νομισματική χαλάρωση δεν έφερε αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της απροθυμίας των εμπορικών τραπεζών να περάσουν στους πελάτες τους τη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισαν οι κεντρικές τράπεζες
Του Τάσου Μαντικίδη
Σαβ, 17 Ιανουαρίου 2009 - 13:31
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη αβεβαιότητα και χαμηλές προσδοκίες. Παρ΄ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι λένε ότι η αναθέρμανση της οικονομίας και η ρευστότητα θα αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος έναντι του πιστωτικού φόβου και της κατήφειας.

Ολες οι ως τώρα ενδείξεις έχουν οδηγήσει πάντως στο συμπέρασμα ότι η νομισματική χαλάρωση δεν έφερε αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της απροθυμίας των εμπορικών τραπεζών να περάσουν στους πελάτες τους τη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισαν οι κεντρικές τράπεζες.

Στη Βρετανία η αντίδραση ήταν να κληθούν στην Ντάουνινγκ Στριτ οι διευθυντές σύμβουλοι των μεγαλύτερων τραπεζών για μια «συζήτηση» με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις πρακτικές δανεισμού που εφαρμόζουν. Στις ΗΠΑ η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με όρους της αγοράς, ανακοινώνοντας, για παράδειγμα, την πιθανότητα να αγοράσουν ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ή και άλλα ενυπόθηκα ομόλογα.

Στην Ελλάδα ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να πείσει χθες τους τραπεζίτες να ανοίξουν τους κρουνούς του ρευστού προς την εγχώρια αγορά.

Οι επενδυτές πάντως συνεχίζουν να αναρωτιούνται για την ικανότητα των ιθυνόντων να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα μέσω της νομισματικής πολιτικής. Εξαιτίας αυτού μάλιστα οι αγορές δεν κατάφεραν να δώσουν τα ράλι που είχαμε δει στο παρελθόν, σε ανάλογες φάσεις του οικονομικού κύκλου. Ετσι, οι όποιες ανοδικές κινήσεις των μετοχών έχουν τη μορφή ανοδικής αντίδρασης σε πτωτική αγορά. Υστερα από παρατεταμένη περίοδο δυσάρεστων ειδήσεων, οι επενδυτές εξάλλου τείνουν να οχυρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους με αμυντικές μετοχές και υψηλά ποσοστά σε ρευστά διαθέσιμα. Αυτές οι ακραίες καταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα σύντομες και έντονες ανοδικές κινήσεις, κάθε φορά που τα κακά νέα υποχωρούν. Ετσι είναι αρκετά πιθανό το συγκεκριμένο σενάριο να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στο 2009.

Η ενδεδειγμένη στρατηγική που προκρίνεται λοιπόν στην τρέχουσα συγκυρία είναι να προσθέτουμε βαθμιαία κίνδυνο σε περιόδους διόρθωσης της αγοράς. Φυσικά, ως βασική δομή των επενδύσεων θα πρέπει να παραμείνουν τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και μετοχές υψηλού μερίσματος, ο συνδυασμός που, όπως υποστηρίζεται, διασφαλίζει ένα καλό εισόδημα και μια αξιόλογη προστασία του κεφαλαίου.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/01/2009)