Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμόσενκο, στην έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, τον "Λευκό Οίκο" της Μόσχας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν "ενώπιος ενωπίω" και στη συνέχεια μετέβησαν στο Κρεμλίνο όπου διεξάγεται παράλληλη συνάντηση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με εκπροσώπους της ΕΕ και ευρωπαϊκών χωρών.

Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και της ουκρανής ομολόγου του Γιούλια Τιμόσενκο, στην έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, τον "Λευκό Οίκο" της Μόσχας, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν "ενώπιος ενωπίω" και στη συνέχεια μετέβησαν στο Κρεμλίνο όπου διεξάγεται παράλληλη συνάντηση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με εκπροσώπους της ΕΕ και ευρωπαϊκών χωρών. Μετά το τέλος της συνάντησης αυτής, Πούτιν και Τιμόσενκο θα επιστρέψουν στο "Λευκό Οίκο" για να συνεχίσουν τις διμερείς τους συνομιλίες.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κρίσης της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη έληξαν "χωρίς αποτέλεσμα", κατηγορώντας την Ουκρανία για την αποτυχία των συνομιλιών. "Δυστυχώς και θα ήθελα να το υπογραμμίσω αυτό, όλες οι προσπάθειες δεν απέφεραν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγοντας την σύνοδο κορυφής στο Κρεμλίνο.

    Σε συνέντευξη τύπου ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να "αντέξει" να καταβάλλει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται, καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσει σήμερα την Ουκρανή ομόλογο του Γιούλια Τιμοσένκο.

    Δήλωσε πάντως ότι ελπίζει τις επόμενες ημέρες να αποκατασταθεί η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    "Νομίζω ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αλλά όσο πιο πολύ τις καθυστερούν τόσο περισσότερα προβλήματα προκύπτουν στις σχέσεις μας", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας "το συντομότερο δυνατό" και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου "διεθνούς οργανισμού" για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων κρίσεων.

    Ο κατάλογος με τους ευρωπαίους εκπροσώπους που μετέβησαν στη Μόσχα για τη συνάντηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο. Νωρίτερα η Κροατία είχε ανακοινώσει ότι τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της δεν θα μεταβεί στη Μόσχα και ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από την ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται το Σαββατοκύριακο για την επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου είναι για τη Ρωσία και την Ουκρανία μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει "εξαντλήσει την υπομονή της", δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Μίρεκ Τοπολάνεκ, και θεωρεί ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις αποτελούν "την τελευταία ευκαιρία" για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν να θέσουν τέλος στην κρίση.

    "Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι οι συναντήσεις των προσεχών ημερών συνιστούν την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδείξουν ότι είναι σοβαρές" όσον αφορά την απόφασή τους να επιλύσουν την κρίση και να δείξουν ότι είναι "αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που η κρίση δεν διευθετηθεί σύντομα, θα συστήσει στις εταιρείες φυσικού αερίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), συλλήβδην, ότι "υποστηρίζει ντε φάκτο την Ουκρανία" στη διένεξή της με τη Ρωσία στο θέμα της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και παράλληλα επέκρινε την ΕΕ ότι, "βάζει σε ίση, ακριβώς, θέση και τη Μόσχα και το Κίεβο" στο ζήτημα αυτό.

    "Η θέση της ΕΕ που βάζει σε ίση ακριβώς θέση και την Ρωσία και την Ουκρανία για το θέμα της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας προς ΕΕ, συνιστά μία ντε φάκτο υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία όμως έχει παραβιάσει υποχρεώσεις της, που αφορούν την (ανεμπόδιστη) διέλευση του αερίου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)