Ενα Πρόγραμμα Κοινής Αποδοχής

Oι συζητήσεις για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας και υπουργούς κοινής αποδοχής δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για ένα νομοθετικό πρόγραμμα κοινής αποδοχής για την υπέρβαση αυτών των αδιεξόδων που έχουν ήδη δραματικές συνέπειες στη διεθνή θέση της χώρας (πολιτική επιρροή, κόστος δανεισμού κτλ.).
Του Κωνσταντίνου Στεφάνου
Δευ, 19 Ιανουαρίου 2009 - 08:33

Oι συζητήσεις για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους. Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας και υπουργούς κοινής αποδοχής δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για ένα νομοθετικό πρόγραμμα κοινής αποδοχής για την υπέρβαση αυτών των αδιεξόδων που έχουν ήδη δραματικές συνέπειες στη διεθνή θέση της χώρας (πολιτική επιρροή, κόστος δανεισμού κτλ.). Πρόκειται για μέτρα που απαντούν στα αιτήματα των καιρών και τα οποία οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, με ποσοστά αποδοχής της τάξεως του 40% (που μειώνονται στη διάρκεια της θητείας τους), συστηματικά αποφεύγουν από τον φόβο του «πολιτικού κόστους». Τα μέτρα μπορούν να προωθηθούν με τη μορφή κοινών νομοθετικών πρωτοβουλιών βουλευτών όλων των κομμάτων της Βουλής ή των κομμάτων εκείνων που συναινούν στα συγκεκριμένα μέτρα με τη βοήθεια ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

1. Καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου και προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- ΤΕΙ, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΕΣΥΠ. 2. Καθιέρωση τριετών αντί τετραετών κύκλων σπουδών για τη λήψη πτυχίου ΑΕΙ- ΤΕΙ.

3. Αναδιάταξη των ΑΕΙ- ΤΕΙ με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Κατάργηση των ΤΕΙ που προσφέρουν πανεπιστημιακές ειδικότητες και των ΑΕΙ που προσφέρουν ειδικότητες ΤΕΙ.

4. Ακαδημαϊκό άσυλο. Το Σύνταγμα επιβάλλει τη διατήρησή του. Να μπορεί να αρθεί έπειτα από εισαγγελικό αίτημα και έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

5. Εκλογή πρυτανικών αρχών σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο να ψηφίζουν μόνο τα μέλη του διδακτικού προσωπικού.

6. Εκλογή μελών διδακτικού προσωπικού και διευθυντών πανεπιστημιακών κλινικών από επταμελείς επιτροπές κρίσης αποτελούμενες κατά πλειοψηφία από εξωτερικούς κριτές και επικύρωση κρίσεων από γενικές συνελεύσεις τμημάτων.

7. Οικονομική στήριξη περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ με επιδότηση ενοικίου διδακτικού προσωπικού.

8. Προώθηση της βασικής έρευνας μέσω των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, καθώς και με τη χορήγηση μεταδιδακτορικών υποτροφιών και ερευνητικών επιδομάτων για επιστημονικές δημοσιεύσεις.

9. Καθιέρωση διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης για όλες τις κανονιστικές πράξεις της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Νομοθετική κατοχύρωση δυνατότητας δημοψηφισμάτων. 10. Καθιέρωση υποχρεωτικής θητείας σε ηλικία 18 ετών για άνδρες και γυναίκες. Δυνατότητα επιλογής μεταξύ στρατιωτικής και κοινωνικής θητείας.

11. Θέσπιση νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών. Περιστολή παραγραφής.

12. Πλήρωση θέσεων διευθυντών και γενικών διευθυντών με ανοιχτή προκήρυξη. Επιλογή από υπηρεσιακά συμβούλια υπό την προεδρία δικαστικού λειτουργού.

13. Καθιέρωση ετήσιου επιδόματος αριστείας για ποσοστό έως 20% των υπηρετούντων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία.

14. Επανεξέταση των επιδομάτων ειδικών συνθηκών και καθιέρωση επιδόματος κοινωνικής προσφοράς για τους υπαλλήλους που εκτελούν επικίνδυνες αποστολές.

15. Καθιέρωση ανώτατου χρόνου παραμονής δύο ετών στην ίδια οικονομική εφορία ή δημόσια υπηρεσία έκδοσης αδειών.

16. Ιδρυση/επανίδρυση σώματος διυπουργικών λειτουργών (επιθεωρητών- ελεγκτών δημόσιας διοίκησης) και σταδιακή στελέχωσή του με αποφοίτους αντίστοιχης κατεύθυνσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

17. Εκσυγχρονισμός, απλούστευση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη δημόσια περιουσία, την εκκλησιαστική περιουσία, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Καθιέρωση αξιόπιστων διαδικασιών διαχείρισης και εκποίησης δημόσιας και εκκλησιαστικής περιουσίας και αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. 18. Επιλογή ηγεσιών από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση.

19. Αποστρατικοποίηση και επαναπροσδιορισμός καθηκόντων Αστυνομίας. Ιδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

20. Απαγόρευση κάλυψης προσώπου στις δημόσιες συγκεντρώσεις (ιδιώνυμο αδίκημα).

21. Ενταξη των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ. Χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού. 22. Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο στους συνταξιούχους ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, στους ανέργους, στους απόρους και στους πάσχοντες από ανίατα νοσήματα. Διαβάθμιση συμμετοχής στους λοιπούς δικαιούχους. Ελεγχος δαπανών με τη χορήγηση εθνικής κάρτας υγείας και την υποχρεωτική ηλεκτρονική αποτύπωση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης. 23. Θεσμοθέτηση νέου πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

24. Κήρυξη απεργιών και στάσεων εργασίας με καθολική μυστική ψηφοφορία των μελών του σωματείου. 25. Θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης της καθολικής δημόσιας υπηρεσίας με αρμοδιότητα την τιμολόγηση και επιδότηση των άγονων γραμμών εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών. 26. Η περιβαλλοντική διάσταση πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις δημόσιες πολιτικές (mainstreaming). Δεν αποτελεί λύση η ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η κατοχύρωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην αναπτυξιακή πολιτική. Το υπουργείο Ανάπτυξης που αδειοδοτεί τις βιομηχανίες και εποπτεύει τη ΔΕΗ να μετατραπεί σε υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

27. Ιδρυση εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Πρόβλεψη προκήρυξης έργων ύδρευσης, άρδευσης και αφαλάτωσης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

28. Επιτάχυνση διαδικασιών κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων και αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

29. Απαγόρευση κυκλοφορίας ρυπογόνων ΙΧ αυτοκινήτων στον δακτύλιο.

30. Καθιέρωση ειδικής διαδικασίας απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης ακινήτων για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου.

Ο κ. Κ. Στεφάνου είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/01/2009)