Η κοινή βούληση των πρωθυπουργών Βλαντιμίρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο για αποκατάσταση, το ταχύτερο δυνατόν, της τροφοδοσίας των Βαλκανίων και των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, την οποία εξέφρασαν οι πρόεδροι των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, έγιναν αμέσως πρώτο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Η κοινή βούληση των πρωθυπουργών Βλαντιμίρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο για αποκατάσταση, το ταχύτερο δυνατόν, της τροφοδοσίας των Βαλκανίων και των χωρών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, την οποία εξέφρασαν οι πρόεδροι των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, έγιναν αμέσως πρώτο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Για αυτονόητους λόγους, αφού πολιτικοί και κοινοί πολίτες εδώ συνεχίζουν να μετράνε πόσες μέρες ακόμα μπορεί να αντέξει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της Σόφιας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Βουλγαρίας χωρίς αέριο. Την ίδια ώρα οι βιομήχανοι υπολογίζουν τις απώλειες λόγω των αναπόφευκτών δραστικών περικοπών της λειτουργίας των εργοστασίων τους. Απώλειες, που ξεπέρασαν ήδη τα διακόσια εκατομμύρια λέβα (εκατό εκατομμύρια ευρώ, περίπου), σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τις οικονομικές συνέπειες της «κρίσεως του αερίου», κρίση, η οποία έχει έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα επειδή συνδέεται άμεσα με την υγεία αλλά και με την ίδια την επιβίωση χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στη σκληρή βαρυχειμωνιά.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Πέταρ Δημητρόφ στη δημοφιλέστερη εκπομπή του κρατικού ραδιόφωνου «Κυριακή 150», η οποία φιλοξενεί κορυφαίους πολιτικούς και προσωπικότητες της Βουλγαρίας για δυόμισι ώρες κάθε Κυριακή πρωί.

Παρότι εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη προοπτική γρήγορης (και αίσιας) λήξης της κρίσεως μετά την επικείμενη υπογραφή των διακυβερνητικών συμφωνιών για τη ρύθμιση των όποιων εμπορικών και άλλων διαφορών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανήγγειλαν σήμερα τα χαράματα οι κ.κ. Πούτιν και Τιμοσένκο, ο Βούλγαρος επίσημος δεν παρέλειψε να απευθύνει για άλλη μια φορά κριτικές αιχμές εναντίον της «ανεύθυνης συμπεριφοράς», όπως είπε, της Μόσχας και του Κιέβου, που «έριξε λάδι στη φωτιά στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που απειλεί την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη», κατά τα λόγια του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σε αυτά τα δεδομένα η συμπαράσταση της Αθήνας προς τη Σόφια αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Σχολιάζοντας την κατ' αρχήν συμφωνία των πρωθυπουργών κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σεργκέι Στανίσεφ η Ελλάδα να τροφοδοτεί καθημερινά τη Βουλγαρία με δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου με ιδιόμορφη «αντίστροφη ροή» μέσω του αγωγού, το οποίο εξασφαλίζει κανονικά τον τράνζιτο του ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, όπως συνεννοήθηκαν οι πρόεδροι των δύο κυβερνήσεων το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία η οποία «τροφοδότησε» αρκετά πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου, ο υπουργός Δημητρόφ δήλωσε, ότι η ελληνική υποστήριξη θα φέρει ανακούφιση στη βουλγαρική οικονομία. Επειδή το αέριο από την Ελλάδα αντιστοιχεί στη μισή ποσότητα, η οποία αντλεί η Βουλγαρία κάθε μέρα από την μοναδική, προς το παρόν, πηγή της στις τελευταίες δώδεκα μέρες: η υπόγεια αποθήκη αερίου «Τσίρεν» στο βόρειο μέρος της χώρας, όπως σημείωσε ο Βούλγαρος υπουργός.

Ο κ. Δημητρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Σόφιας για την έγκαιρη συμπαράσταση της Αθήνας, η πρακτική υλοποίηση της οποίας θα αρχίσει ωστόσο, ύστερα από συνεννόηση των οικονομικών ορών που ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα συζητήσουν από αύριο, Δευτέρα, κατά τα λόγια του κ. Δημητρόφ.

Επιβεβαίωσε επίσης, σε απάντηση σχετική ερώτησης του παρουσιαστή Βελίτσκο Κονακτσίεφ, το ενδιαφέρον της βουλγάρικης πλευράς για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία με καινούργιο αγωγό μεταξύ της Κομοτηνής και της πόλης Δημήτρογκραντ (η οποία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της χημικής βιομηχανίας της Βουλγαρίας).

Την προοπτική αυτή συζήτησαν τηλεφωνικώς εξάλλου και οι πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Σ. Στανίσεφ, όπως έγραψε στο κυριακάτικο τεύχος της η δημοφιλής ημερήσια της Σόφιας «Τρουντ» σε μεγάλο ρεπορτάζ υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα μας δίνει αέριο».

Εντατικές διαβουλεύσεις για παροχή φυσικού αερίου διεξάγονται επίσης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, ανακοίνωσε σε άλλο σημείο ο υπουργός Δημητρόφ.

Ο Τούρκος ομόλογός του Χιλμί Γιουνέρ απεύθυνε πρόταση να κατασκευαστεί ειδικός υποβρύχιος αγωγός από τον Βόσπορο για να τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με αέριο, προερχόμενο από το Ιράν και την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας. Η βουλγάρικη πλευρά θα μελετήσει σε βάθος όλες τις εναλλακτικές λύσεις, που προσφέρουν διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών για τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, κατέληξε ο κ. Δημητρόφ.

(www.kathimerini.gr, 19/01/2009)