Δηλώσεις του Alexander Medvedev Σχετικά με την Πρόταση Δημιουργίας Διεθνούς Κονσόρτιουμ για το Φυσικό Αέριο

Δηλώσεις του Alexander Medvedev Σχετικά με την Πρόταση Δημιουργίας Διεθνούς Κονσόρτιουμ για το Φυσικό Αέριο
Energia.gr
Δευ, 19 Ιανουαρίου 2009 - 12:51
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Gazprom Alexander Medvedev, αναφορικά με την πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κονσόρτιουμ για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης δήλωσε τα εξής: Η Gazprom και η Eni θα αποτελέσουν μέρος ενός διεθνούς κονσόρτιουμ που θα αγοράζει και θα κατέχει το αναγκαίο αέριο για τεχνικούς σκοπούς (για να αντικαταστήσει το αέριο που λείπει από το σύστημα των αγωγών και να τροφοδοτήσει τους σταθμούς συμπίεσης).

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Gazprom Alexander Medvedev, αναφορικά με την πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κονσόρτιουμ για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης δήλωσε τα εξής:

  •  Η Gazprom και η Eni θα αποτελέσουν μέρος ενός διεθνούς κονσόρτιουμ που θα αγοράζει και θα κατέχει το αναγκαίο αέριο για τεχνικούς σκοπούς (για να αντικαταστήσει το αέριο που λείπει από το σύστημα των αγωγών και να τροφοδοτήσει τους σταθμούς συμπίεσης). Οι Gaz de France και E.ON Ruhrgas βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στο κονσόρτιουμ, ενώ η πρόσκληση συμμετοχής επεκτείνεται σε όλες τις εταιρείες που θα έπρεπε να παραλαμβάνουν Ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.
  • Αυτή η καινοτόμος λύση είναι η τελευταία που προτάθηκε ανάμεσα σε μία σειρά προσπαθειών της Gazprom να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να φτάσει το αέριο στους Ευρωπαίους πελάτες της. Περιλαμβάνει τον επιμερισμό, μεταξύ της Gazprom και των Ευρωπαίων συνεταίρων της, του οικονομικού ρίσκου που προκύπτει από την παροχή αυτού του σημαντικού όγκου αερίου, προκειμένου να αρθεί το παρόν αδιέξοδο, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει σαφή ευθύνη να προμηθεύσει το τεχνικό αέριο.
  • Τα σχετικά έγγραφα για την ίδρυση του κονσόρτιουμ συντάσσονται ήδη και είναι πιθανό να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Οι εταιρείες εντός του κονσόρτιουμ θα αγοράζουν από κοινού το αέριο στην τρέχουσα τιμή αγοράς, περίπου $450 ανά 1.000 κυβικά μέτρα, η οποία είναι και πάλι φτηνότερη από αυτή που πληρώνουν πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές.
  • Η άρνηση της Ουκρανίας να προωθήσει το αέριο στην Ευρώπη συντελούσε, μέχρι χθες, σε απώλειες ύψους $1,1 δις για τη Gazprom, εξαιρουμένου του πρόσθετου κόστους για τη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής της εταιρείας και των αποθηκευτικών συστημάτων, συνέπεια της αποτυχίας προώθησης αερίου στην Ευρώπη.