Μόλις λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο απελθών πρόεδρος Τζορτζ Μπους με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τον παροτρύνει να ανοίξει το κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το οποίο, ως γνωστόν, έχει παγώσει ατύπως η Λευκωσία

Μόλις λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο απελθών πρόεδρος Τζορτζ Μπους με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο τον παροτρύνει να ανοίξει το κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το οποίο, ως γνωστόν, έχει παγώσει ατύπως η Λευκωσία, αφενός λόγω του ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και αφετέρου λόγω των απειλών που εκτόξευσε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον της Κύπρου με αφορμή την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον ο κ. Μπους στην επιστολή του προς τον κ. Μπαρόζο αξιώνει ουσιαστικά την υποκατάσταση του ρόλου της Ρωσίας από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η επιστολή Μπους προς Μπαρόζο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά και της Κύπρου, και κατ΄ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για παραμερισμό του ρωσικού μονοπωλίου στο φυσικό αέριο προϋποθέτει αναβάθμιση, όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, του ενεργειακού ρόλου που θα διαδραματίσουν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στη ροή αερίου προς την Ευρώπη.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/01/2009)