Σήμερα στις 05:50 π.μ. η Gazprom, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κατέθεσε στο Κέντρο Ελέγχου Φυσικού Αερίου (ODU) της Naftogaz Ukrainy την πρώτη αίτηση για τη διακίνηση 99,2 εκ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως μέσω του σταθμού GIS Sudzha, ο οποίος ήταν έτοιμος για άντληση φυσικού αερίου και έχει πίεση λειτουργίας από τις 13 Ιανουαρίου.

Σήμερα στις 05:50 π.μ. η Gazprom, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κατέθεσε στο Κέντρο Ελέγχου Φυσικού Αερίου (ODU) της Naftogaz Ukrainy την πρώτη αίτηση για τη διακίνηση 99,2 εκ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως μέσω του σταθμού GIS Sudzha, ο οποίος ήταν έτοιμος για άντληση φυσικού αερίου και έχει πίεση λειτουργίας από τις 13 Ιανουαρίου.

Σε συνέχεια του καθορισμού των αιτήσεων των πελατών της Ευρώπης, η δεύτερη αίτηση κατετέθη στο Κέντρο Ελέγχου για την παράδοση προς την Ουκρανία 423,8 εκ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως (η δεύτερη αίτηση συμπεριλαμβάνει την πρώτη). Τα 348,8 εκ. κυβικά μέτρα προορίζονται για εξαγωγή μέσω όλων των κύριων σταθμών στην είσοδο και έξοδο από την Ουκρανία και 75 εκ. κυβικά μέτρα για τους καταναλωτές της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση της Gazprom αναφέρεται ότι στις 10:05 π.μ. η Ουκρανία ξεκίνησε τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, που αντλήθηκε εν πρώτοις από το σταθμό GIS Sudzha, ενώ στις 11:10 π.μ., αφού η δεύτερη αίτηση συμφωνήθηκε με την Ουκρανική πλευρά, το αέριο άρχισε να φθάνει στους καταναλωτές της Ουκρανίας μέσω άλλου κύριου σταθμού.

Η διακίνηση του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της επικράτειας της Ουκρανίας και η προμήθεια προς τους Ουκρανούς καταναλωτές ξεκίνησαν βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Vladimir Putin, και η Ουκρανή Πρωθυπουργός Yulia Timoshenko το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει τη μετάβαση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα φυσικού αερίου σε επίπεδο κοινώς αναγνωρισμένων και διαφανών κανόνων τιμολόγησης ξεκινώντας από το 2009. 

Για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν, οι Gazprom και Naftogaz Ukrainy, υπέγραψαν στις 19 Ιανουαρίου παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ουκρανίας νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις για τη διαμετακόμιση του Ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και τις παραδόσεις φυσικού αερίου στους Ουκρανούς καταναλωτές. Οι συμβάσεις προβλέπουν την απουσία μεσαζόντων μεταξύ των εταιρειών. Οι συμβάσεις έχουν ισχύ από το 2009 έως και το 2018.

Η σύμβαση διαμετακόμισης προβλέπει προνομιακή τιμή διέλευσης  $1,7 για τη μεταφορά 1000 κυβικών μέτρων ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ θα παραμείνει αμετάβλητη το 2009. Η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας  θα φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2009. Από την 1η Ιανουαρίου 2010 το διαμετακομιστικό τέλος βασίζεται στα δεδομένα της αγοράς και θα υπολογίζεται σύμφωνα με το γενικώς αποδεκτό Ευρωπαϊκό τύπο. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, "σύμφωνα με τη σύμβαση για τις παραδόσεις αερίου προς την Ουκρανία, η τιμή του αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τον κοινώς αποδεκτό Ευρωπαϊκό τύπο τιμολόγησης με ένα φθίνοντα συντελεστή 08. Συνεπώς, το πρώτο τρίμηνο του 2009, η τιμή του αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές θα φτάσει τα $360 ανά 1000 κυβικά μέτρα. Η τιμή θα αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα παραδοθούν στην Ουκρανία το 2009 θα φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Από την 1η Ιανουαρίου 2010, η Gazprom θα ξεκινήσει να πουλά αέριο στην Ουκρανία σε Ευρωπαϊκές τιμές". 

Η Gazprom τονίζει ότι, για πρώτη φορά, κοινώς αποδεκτός Ευρωπαϊκός τύπος τιμολόγησης, που είναι σε ισχύ για όλους τους αγοραστές Ρωσικού αερίου, άρχισε να χρησιμοποιείται στις Ρωσο-ουκρανικές συναλλαγές αερίου. Η σύμβαση για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω της Ουκρανικής επικράτειας και η σύμβαση για τις παραδόσεις αερίου στους Ουκρανούς καταναλωτές οριστικοποιήθηκαν για 10 χρόνια και είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Όλα τα παραπάνω παρέχουν, κατά την ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, συμπληρωματικές εγγυήσεις για τη μη-επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης που θα αφορά στη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας για τους Ευρωπαίους πελάτες.

Τέλος, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία αποτελεί την τελευταία δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία η Gazprom άρχισε να ενεργοποιεί τιμές της αγοράς και να εφαρμόζει απόλυτα διαφανείς συναλλαγές στο φυσικό αερίου.