Η λήξασα ρωσοουκρανική κρίση εκλαμβάνεται πλέον από την Gazprom ως μία αφορμή για να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς τα σχέδια για διαφορετικούς δρόμους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρά το ότι Μόσχα και Κίεβο συνήψαν εμπορική συμφωνία δεκαετούς διάρκειας.

Η λήξασα ρωσοουκρανική κρίση εκλαμβάνεται πλέον από την Gazprom ως μία αφορμή για να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς τα σχέδια για διαφορετικούς δρόμους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρά το ότι Μόσχα και Κίεβο συνήψαν εμπορική συμφωνία δεκαετούς διάρκειας.

Αυτό που εισέπραττε όλο αυτό το διάστημα ως «κλίμα» ο χώρος της ενέργειας ήλθε και ουσιαστικά το κατέγραψε με επίσημο τρόπο ο Σεργκέι Κιπριάνοφ, εκπρόσωπος τύπου της Gazprom με δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Ο κ. Κιπριάνοφ, λοιπόν, ουσιαστικά έδειξε προς την επιτάχυνση σχεδίων που έχουν ως στόχο να παρακάμψουν την Ουκρανία στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο. Δηλαδή, του ρωσογερμανικού σχεδίου Nordstream και του ρωσοϊταλικού South Stream στον οποί, όπως είναι γνωστό, εμπλέκεται και η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, αφού υπεραμύνθηκε της τάσης που έχει κρατήσει η εταιρεία εδώ και αρκετούς μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση, σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «έχουμε την επιθυμία να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως αξιόπιστου προμηθευτή, κι ακόμα και κάτω από συνθήκες ανωτέρας βίας, που προκαλούνται από την ηγεσία μιας χώρας διέλευσης που εμπλέκει την πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, επιδιώξαμε να τηρήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Από την συνέχεια, όμως, της δήλωσης προκύπτει ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν τόσο να στείλουν ένα ακόμη αφοριστικό μήνυμα κατά του άσπονδου γείτονα, όσο να επαναβεβαιώσουν ότι στις προτεραιότητές τους παραμένουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση, οι σχεδιασμοί για παράκαμψη της Ουκρανίας στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό αέριο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα από αυτή την οικτρή κατάσταση. Θεωρούμε ότι τα νέα δεδομένα θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του διαμετακομιστικού ρίσκου και θα προωθήσουν τη διαφοροποίηση των οδών προμήθειας φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες από τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο κύριος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Gazprom.

H δήλωση Κιπριάνοφ έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν κατά τις οποίες η Τουρκία θα άρει την υποστήριξή της στο σχέδιο για τον αγωγό Nabucco, εφόσον δεν απεμπλακούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν κολλήσει ουσιαστικά στο βέτο που έχει θέσει η Κύπρος για να προηγηθεί η επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει στις έρευνες πετρελαίου.

«Εμείς είμαστε εδώ» φαίνεται να λέει προς την Ευρώπη με νόημα η Gazprom, η οποία στις 5:50 το πρωί σήμερα είχε καταθέσει στο Κέντρο Ελέγχου Φυσικού Αερίου (ODU) της Naftogaz Ukrainy την πρώτη αίτηση για τη διακίνηση 99,2 εκ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως μέσω του σταθμού GIS Sudzha, ο οποίος ήταν έτοιμος για άντληση φυσικού αερίου και έχει πίεση λειτουργίας από τις 13 Ιανουαρίου.

Σε συνέχεια του καθορισμού των αιτήσεων των πελατών της Ευρώπης, η δεύτερη αίτηση κατετέθη στο Κέντρο Ελέγχου για την παράδοση προς την Ουκρανία 423,8 εκ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως (η δεύτερη αίτηση συμπεριλαμβάνει την πρώτη). Τα 348,8 εκ. κυβικά μέτρα προορίζονται για εξαγωγή μέσω όλων των κύριων σταθμών στην είσοδο και έξοδο από την Ουκρανία και 75 εκ. κυβικά μέτρα για τους καταναλωτές της Ουκρανίας.

Στις 10:05 π.μ. η Ουκρανία ξεκίνησε τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, που αντλήθηκε εν πρώτοις από το σταθμό GIS Sudzha. Στις 11:10 π.μ., αφού η δεύτερη αίτηση συμφωνήθηκε με την Ουκρανική πλευρά. το αέριο άρχισε να φθάνει στους καταναλωτές της Ουκρανίας μέσω άλλου κύριου σταθμού

Κάπως έτσι τελείωσε και πρακτικά η ρωσοουκρανική διένεξη και θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες για να δούμε να αποκαθίσταται πλήρως η ροή προς το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Και, προφανώς, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εάν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, μέχρι να εκδηλωθεί έναν νέο επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες που θα προβληματίσει και πάλι την Ευρώπη.