Η προοπτική μιας κολοσσιαίας συγχώνευσης ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας και ενός πανίσχυρου καρτέλ στον τομέα του χάλυβα αναδύεται από την πρόταση δύο Ρώσων μεγιστάνων.

Η προοπτική μιας κολοσσιαίας συγχώνευσης ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας και ενός πανίσχυρου καρτέλ στον τομέα του χάλυβα αναδύεται από την πρόταση δύο Ρώσων μεγιστάνων. Πρόκειται αφενός για τον αμφιλεγόμενο Ολεγκ Ντεριπάσκα, που έγινε ευρύτερα γνωστός όταν διέρρευσαν στον Τύπο φήμες περί των διασυνδέσεών του με τη ρωσική μαφία και η είδηση πως φιλοξένησε τον Πίτερ Μάντελσον, άλλοτε Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νυν μέλος της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν, και αφετέρου για τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν, που όπως και οι περισσότεροι ομόλογοί του πλούτισε εν μία νυκτί με μεθόδους αμφιβόλου νομιμότητας. Την είδηση αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι εν λόγω ολιγάρχες και μεγαλύτεροι μέτοχοι της Norilsk NIckel προωθούν το φιλόδοξο σχέδιο τους προτείνοντας τη συγχώνευση της εν λόγω εταιρείας με πέντε ανταγωνίστριές της που αναζητούν τρόπους για την αναδιάρθρωση του χρέους τους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες στις οποίες προτείνουν να συγχωνευθούν με τη Norilsk, αυτές είναι ο όμιλος σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα Metalloinvest που ελέγχεται από τον Αλσερ Ουσμάνοφ ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ, ο όμιλος χάλυβα Evaz, που επίσης ανήκει σε ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ιδιοκτήτη της Chelsea, ο όμιλος χάλυβα Mechel και η βιομηχανία παραγωγής ποτάσσας Uralkali. Το περιεχόμενο της πρότασης, που τέθηκε χθες υπό την κρίση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σεχίν, προβλέπει την εξαγορά του 25% της νέας μεικτής εταιρείας από το κράτος σε αντάλλαγμα της διαγραφής χρέους υψηλότερου των 27 δισ. δολαρίων που συγκεντρώνουν συνολικά όλες οι εταιρείες. Σύμφωνα με τους δύο ολιγάρχες, σε περίπτωση υλοποίησής της η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 70 ώς 100 δισ. δολαρίων και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 23 δισ. δολαρίων. Η πρότασή τους προβλέπει, επίσης, πως το κράτος θα διατηρήσει το μερίδιό του μέσω του κρατικού ομίλου Russian Technologies, τον οποίο ελέγχει ο Σεργκέι Χεμεζίφ, στενός φίλος του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο όμιλος αλουμινίου UC Rusal του Ντεριπάσκα, δεν προβλέπεται να συμμετάσχει στη συγχώνευση αλλά απλώς να συνεισφέρει το μερίδιό του στη Norilsk, που ανέρχεται στο 25%.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/01/2009)