Ορθή κοφτή και απότομη ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Μίχαελ Γκλος στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο στην ουσία συμβούλευσε να αποφεύγει τους εκβιασμούς, όταν πρόκειται για την τουρκική υποψηφιότητα στην Ε.Ε. Ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο κ. Ερντογάν έμπλεξε τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης με την ενταξιακή προοπτική της χώρας του και με το σχέδιο Ναμπούκο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα εφοδιάζει την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Ορθή κοφτή και απότομη ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Μίχαελ Γκλος στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο στην ουσία συμβούλευσε να αποφεύγει τους εκβιασμούς, όταν πρόκειται για την τουρκική υποψηφιότητα στην Ε.Ε. Ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο κ. Ερντογάν έμπλεξε τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης με την ενταξιακή προοπτική της χώρας του και με το σχέδιο Ναμπούκο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα εφοδιάζει την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Είχαν προηγηθεί στο Βερολίνο οι συνομιλίες μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν με κορυφαίων ενεργειακών παραγόντων της Ευρώπης με αντικείμενο τη δημιουργία ενεργειακού κονσόρτσιουμ.

Μιλώντας σε ινστιτούτο ευρωπαϊκής πολιτικής και ενώ δεν είχε διευκρινιστεί απολύτως εάν Ρωσία και Ουκρανία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό. Εις το όνομα της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης της χώρας του από την Ευρώπη, απείλησε να επανεξετάσει το σχέδιο Ναμπούκο, εάν, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν ανοίξει το κεφάλαιο ενέργεια. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν 35 «κεφάλαια», από τα οποία μόνον τα 10 έχουν συζητηθεί κατόπιν αντιρρήσεων κυρίως της Γαλλίας.

Ανασκεύασε

Αργότερα την Κυριακή και αφού είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Ερντογάν ανασκεύασε τα περί Ναμπούκο λεχθέντα, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστός υποστηρικτής του σχεδίου, το οποίο θεωρείται αμφιλεγόμενο.

Κατά τη Χουριέτ, η απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού έχει να κάνει με την Κύπρο, την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο, ή και με την από κοινού με τη Γαλλία και την Αίγυπτο προσπάθεια εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων ενεργειακών πηγών.

Ούτως ή άλλως ο κ. Ερντογάν δεν έπεισε τον κ. Γκλος, ο οποίος στο συνέδριο για θέματα ενέργειας της εφημερίδας «Handelsblatt», υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει εναλλακτικά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου ακόμη και μέσω Τουρκίας. Οπως όμως διευκρίνισε, «η κατασκευή του επονομαζόμενου αγωγού Ναμπούκο δεν μπορεί να συνδεθεί με μια υποψηφιότητα στην Ε.Ε.». «Αυτό που ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι νέες μορφές εκβιασμού», τόνισε. Σημειώνεται ότι ο Ναμπούκο έχει πλασαριστεί ως διέξοδος της Ευρώπης στην ενεργειακή υπεροχή της Ρωσίας. Περιέργως, στις αρχές του 2008, η Μόσχα προθυμοποιήθηκε να μετάσχει στο σχέδιο.

(από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/01/2009)