Η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από τουλάχιστον μια διετία ή τριετία, δήλωσε χθες στο BBC ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Και πρόσθεσε πως η επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων του οργανισμού για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι της τάξεως της 0,5- 1 ποσοστιαίας μονάδας. Ήδη χθες, η S&P υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, ύστερα από την Ελλάδα και την Ισπανία, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει αρχικά στα 1,2826 δολάρια.

Η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από τουλάχιστον μια διετία ή τριετία, δήλωσε χθες στο BBC ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Και πρόσθεσε πως η επί τα χείρω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων του οργανισμού για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι της τάξεως της 0,5- 1 ποσοστιαίας μονάδας. Ήδη χθες, η S&P υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, ύστερα από την Ελλάδα και την Ισπανία, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει αρχικά στα 1,2826 δολάρια.

Εξάλλου, στην πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει τώρα στην ετήσια έκθεσή της συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 2,25% φέτος, παραδεχόμενη πως θα είναι «η χειρότερη επίδοση της χώρας στη μεταπολεμική ιστορία της» (η αμέσως επόμενη κακή επίδοση ήταν η συρρίκνωση κατά 0,9% το 1975, ύστερα από την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Γκλος δεν βλέπει «φως στο τούνελ» πριν από το 2010. Στην έκθεση προβλέπεται βουτιά των γερμανικών εξαγωγών κατά 8,9% φέτος και μείωση των εισαγωγών κατά 5% - κάτι που σημαίνει πως το εξωτερικό εμπόριο θα «ψαλιδίσει» το ΑΕΠ κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί σε 8,4% από 7,8% το 2008, και οι επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό να συρρικνωθούν κατά 12%. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η νέα δημοσκόπηση του Reuter΄s, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των απαντήσεων που δόθηκαν μεταξύ 300 ερωτηθέντων, οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου (G7) θα περιέλθουν σε ύφεση φέτος (βλ. πίνακα). Κατά τα άλλα, οι απογοητευτικές ειδήσεις δεν σταμάτησαν να κατακλύζουν τα πρακτορεία.

Βρετανία

Ο Τζιμ Ρότζερς συνιδρυτής του Quantum Fund με τον Τζορτζ Σόρος είπε πως το «City του Λονδίνου έχει τελειώσει», ενώ λίγο προηγουμένως το Λονδίνο ανακοίνωνε πως ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία έφθασε τα 1,92 εκατομμύρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1997, και πως οι κεφαλαιακές «ενέσεις» της κυβέρνησης για τη διάσωση της Royal Bank of Scotland επιβάρυναν τα δημοσιονομικά της χώρας, με το έλλειμμα να ανέρχεται τον Δεκέμβριο στα 14,9 δισ. στερλίνες, το δεύτερο υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση των στοιχείων, το 1993.

Η στερλίνα υποχώρησε χθες σημαντικά έναντι του δολαρίου, στα 1,3622 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1985, αν και στις 20.30 ώρα Ελλάδας είχε περιορίσει τις απώλειές της στα 1,3732 δολ. κατά 1,2% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Αλλά και το ευρώ ενισχυόταν έναντι της στερλίνας, με τη Γαλλία να απευθύνει μάλιστα έκκληση στην Τράπεζα της Αγγλίας να λάβει μέτρα για τη στήριξη της στερλίνας. Η μόνη αχτίδα φωτός ήρθε χθες από τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από την επιλογή του προέδρου Ομπάμα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, του Τίμοθι Γκάιθνερ, ο οποίος είπε πως η νέα κυβέρνηση θα δράσει με δύναμη, ταχύτητα και την απαραίτητη φροντίδα για την οικονομία. Δεσμεύθηκε για ένα πιο αποτελεσματικό Tarp, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


Ανησυχίες για κρατικοποίηση και της Barclays Συνεχίζονται ανά την Ευρώπη οι κεφαλαιακές ενέσεις στις τράπεζες

Επιπλέον νέα κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ δεσμεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις τράπεζες, με την απειλή των κρατικοποιήσεων να βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα κατήφειας που επικρατεί σχετικά με τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.

Πόσο μάλλον καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, με την ύφεση να επικρέμαται? απειλητική.

Ο γενικός ευρωπαϊκός δείκτης του τραπεζικού τομέα υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των 16 ετών, με την τιμή της βρετανικής Barclays να κλείνει τελικά με πτώση 9,3%, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει έως και κατά 35%, εν μέσω φημών πως επίκειται η κρατικοποίησή της. Ο βρετανικός τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξεως του 31,7% από τις αρχές του έτους, ύστερα από «βουτιά» 50% το 2008.

Υστερα από το δεύτερο βρετανικό πακέτο που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες πως θα διοχετεύσει ένα επιπλέον ποσό 10,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με την προϋπόθεση οι τελευταίες να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων και να καταργήσουν τα μπόνους στα ανώτερα στελέχη.

Η τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε πως εξετάζει τους όρους του σχεδίου καθώς και το ενδεχόμενο να ζητήσει από την κυβέρνηση 2,55 δισ. ευρώ. Αρχικά η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχωρούσε, αλλά τελικά έκλεισε με άνοδο 1,01%. Η τιμή της Societe Generale κατέγραψε κέρδη 10,29%, ύστερα από την εκτίμηση πως τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το 2008 θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.

Στο Βέλγιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να «ρίξει» νέα κεφάλαια στις τράπεζες και συστάθηκε ειδική επιτροπή για να εξετάσει τις προοπτικές. Ήδη η βελγική κυβέρνηση έχει βοηθήσει τις Fortis, Dexia και KBC, με τα προβλήματα της τελευταίας να συνεχίζονται.

Στη Γερμανία, η Hypo Real Estate ανακοίνωσε πως θα λάβει επιπλέον 12 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, ενώ συνεχίζει τις συνομιλίες με το Βερολίνο και για επιπλέον βοήθεια.

«Το γενικότερο κλίμα που περιβάλλει τις τράπεζες παραμένει δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά τους ισολογισμούς και την έλλειψη εμπιστοσύνης για το μακροοικονομικό περιβάλλον», σχολίασε ο Αρτούρο ντε Φρίας, αναλυτής στη Dresdner Kleinwort.

Συρρίκνωση των FDI

Βουτιά 31% των άμεσων ξένων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες (στα 400 δισ. δολάρια από 580 δισ. το 2008) βλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η παγκόσμια ύφεση αναγκάζει τις πολυεθνικές να περικόψουν τις δαπάνες τους για εργοστάσια και ορυχεία. Η συρρίκνωση αυτή θα ασκήσει νέες πιέσεις και στα νομίσματα των χωρών αυτών.

«Το 2008 η παγκόσμια ύφεση κατέστη προφανής στις μετοχές και στις επενδύσεις. Φέτος η όλη ιστορία θα αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο Μανσούρ Νταϊλάμι, συντάκτης της ετήσιας έκθεσης Global Development Finance.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πιο ευάλωτες απέναντι στη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), καθώς έχουν σχετικά μεγάλο δημόσιο χρέος. Ήδη εξάλλου, το ΔΝΤ έχει προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στη Λευκορωσία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/01/2009)