Άδοξα τελειώνει το γαλλογερμανικό ειδύλλιο όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, καθώς η Siemens, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πουλήσει το μερίδιο της, ύψους 34%, που κατέχει στην κοινοπραξία που έχει συστήσει από το 2001, με την υπό κρατικό έλεγχο γαλλική Areva. Αιτία, η άρνηση των γάλλων να επιτρέψουν στους γερμανούς να αυξήσουν το μερίδιο τους
Άδοξα τελειώνει το γαλλογερμανικό ειδύλλιο όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, καθώς η Siemens, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πουλήσει το μερίδιο της, ύψους 34%, που κατέχει στην κοινοπραξία που έχει συστήσει από το 2001, με την υπό κρατικό έλεγχο γαλλική Areva.

Αιτία, η άρνηση των γάλλων να επιτρέψουν στους γερμανούς να αυξήσουν το μερίδιο τους, γεγονός που κατά την Siemens, δεν της αφήνει περιθώρια όσον αφορά την στρατηγική ανάπτυξης της κοινοπραξίας, τώρα που η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Siemens, αναμένεται να εισπράξει περί τα 800 εκ. ευρώ.Την θέση της στην κοινοπραξία, κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβει η γαλλική Alstom, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσηςτου ρόλου που θέλει να παίξει η Γαλλία στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως

Το ενδιαφέρον της  Siemens για την πυρηνική ενέργεια, παραμένει στο ακέραιο, καθώς έχει ήδη συνάψει στρατηγική συμμαχία με την ρωσική Rosatom, για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στην Ρωσία και στο εξωτερικό.

Η Siemens, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία, μηχανολογικού εξοπλισμού.  Στην Ρωσία έχει ήδη έντονη παρουσία μέσω της επένδυσης της στην OAO Power Machines.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια περί τα 55 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, κατασκευάζοντας 25 νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επόμενη εικοσαετία, θα δαπανηθούν περί τα 1,3 τρισ. ευρώ παγκοσμίως για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

(Από www.reporter.gr, 26/01/2009)