Την ανάγκη ανάδειξης μίας συγκροτημένης «Νότιας Διάστασης» της Ευρώπης τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής, Γιώργος Παπαστάμκος αναπτύσσοντας το θέμα «Εμπορική ολοκλήρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Ε.Ε. -Πολυμερές Εμπορικό Σύστημα» στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Την ανάγκη ανάδειξης μίας συγκροτημένης «Νότιας Διάστασης» της Ευρώπης τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής, Γιώργος Παπαστάμκος αναπτύσσοντας το θέμα «Εμπορική ολοκλήρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Ε.Ε. -Πολυμερές Εμπορικό Σύστημα» στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Γεφυρώνοντας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα», διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης ΕΒΕΘ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ .

Βασικό κρίκο για την ευόδωση μιας τέτοιας προοπτικής σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή αποτελεί η ενδυνάμωση τόσο της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας όσο και της διαπεριφερειακής σύνδεσης με την Ε.Ε., στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης προσέγγισης της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της «Συνέργειας του Ευξείνου Πόντου» και της «Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Περαιτέρω, δε, η Ε.Ε. - σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Παπαστάμκο - καλείται στη σύγχρονη συγκυρία να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ρυθμιστικής σύγκλισης στο διεθνές εμπορικό σύστημα, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως δε των μικρομεσαίων. «Η Ε.Ε. είναι και θα παραμείνει ανοικτή αγορά, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, να προωθήσει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης», τόνισε σχετικά.

Εξίσου σημαντικός, όπως πρόσθεσε, για την ευόδωση των παραπάνω είναι, επίσης, ο ρόλος των ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Η θερμή σας φιλοξενία - επεσήμανε σχετικά απευθυνόμενος στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ΕΒΕΘ και ΣΕΒΕ - ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την εταιρική σχέση διαβούλευσης και διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της οργανωμένης δημιουργικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομική της προβολή, έχει ανάγκη της συνεισφοράς των ιδιωτικών οικονομικών μονάδων, της δικής σας συνεισφοράς στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή».

ΣΕΒΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, τόνισε ότι οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, αποτελούν τεράστια πρόκληση για τις επιχειρήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς στην πλειονότητα τους πρόκειται για οικονομίες αναδυόμενες και ότι βασικό ζητούμενο είναι η άρση των εμποδίων για τη διείσδυση των ελληνικών και γενικότερα των ευρωπαϊκών προϊόντων με το εμπορικό σύστημα των «τρίτων χωρών», το οποίο έχει πολλαπλάσια δυναμική από αυτό της Ευρώπης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, ο παρεμβατικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά τόσο σε ελεγκτικό όσο και σε κανονιστικό επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εμπορικών φραγμών που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών με το σύνολο των τρίτων χωρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και όχι μόνο, αναφορικά με το εμπόριο με αγορές εκτός Ε.Ε, ήταν και παραμένουν αρκετά:

- Αδικαιολόγητες τεχνικές απαιτήσεις και πιστοποιήσεις

- Αναγνώριση σημάτων συμμόρφωσης (approval mark, conformity mark)

- Τελωνειακές Διαδικασίες

- Περιορισμοί σε απαιτήσεις / πιστοποιητικά υγείας και φυτοϋγείας

- Περιορισμένη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

- Αδικαιολόγητη χρήση κρατικών ενισχύσεων και άλλων επιχορηγήσεων από τρίτες χώρες

- Εμπόδια σε ξένες άμεσες επενδύσεις.

- Περιορισμοί πρόσβασης σε πρώτες ύλες από το εξωτερικό

- Εμπόδια στο εμπόριο υπηρεσιών

- Περιορισμοί στη συμμετοχή κοινοτικών επιχειρήσεων σε κρατικές προμήθειες τρίτων χωρών

- Αδικαιολόγητη χρήση μέτρων εμπορικής άμυνας από τρίτες χώρες

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη εξαμελούς αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου. Στη διάρκειά της απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπ. Μακεδονίας-Θράκης Λουκάς Ανανίκας καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, Helmuth Markov.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στο πολυμερές εμπορικό σύστημα, στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.- τρίτων χωρών ή ομάδων χωρών, καθώς και στις προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 23/01/2009)