Την αύξηση της σχεδιασθείσας μεταφορικής δυναμικότητας του South Stream κατά 50%, στα 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, εξετάζει η Gazprom, με φόντο και την διαφαινόμενη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον ανταγωνιστικό Nabucco, ο οποίος χτες προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον ITGI, μεταξύ των ενεργειακών έργων στα οποία αποδίδεται προτεραιότητα
Την αύξηση της σχεδιασθείσας μεταφορικής δυναμικότητας του South Stream κατά 50%, στα 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, εξετάζει η Gazprom, με φόντο και την διαφαινόμενη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον ανταγωνιστικό Nabucco, ο οποίος χτες προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον ITGI, μεταξύ των ενεργειακών έργων στα οποία αποδίδεται προτεραιότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom κ. Alexander Medvedev, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Russia Today, η Μόσχα έχει ξεκινήσει να διερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα του South Steam, πιθανώς κατά 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, καθώς η ζήτηση υφίσταται.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση της μεταφορικής ικανότηταςστα 47 δισεκατομμύρια καθιστά οικονομικότερο το όλο έργο, σε μία εξέλιξη που έρχεται ως συνέχεια των προ ημερών δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου της Gazprom κ. Σεργκέι Κιπριάνοφ, κατά τις οποίες η ρωσοουκρανική κρίση ανέδειξε την σκοπιμότητα να αναζητηθούν νέοι δρόμοι τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, οι οποίες έχουν εμπνευστεί τον South Stream, συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση των οδών διέλευσης.

O South Stream εκτιμάται ότι μπορεί να αρχίσει τις παραδόσεις αερίου το 2015 μέσω Βουλγαρίας από όπου θα χωρίζεται σε δύο βασικές διακλαδώσεις.

Η μία θα καταλήγει στη Νότιο Ιταλία μέσω Ελλάδος και η άλλη στη Βόρειο Ιταλία μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας με παράκαμψη και προς την Αυστρία.

Ήδη σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο συζητήσεις ανάμεσα στην Gazprom και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την σύσταση της μικτής εταιρείας που θα έχει την ιδιοκτησία του αγωγού και στην οποία οι δύο πλευρές θα συμμετέχουν εξ ημισείας.

Στην προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση του South Stream είχε αναφερθεί την Τρίτη, μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας και το πρώτο ελληνικό στίγμα με γεωστρατηγική προσέγγιση μετά το πέρας της ρωσοουκρανικής διαμάχης για την τιμή του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο κ. Medvedev τόνισε στο Russia Today ότι ο South Stream ούτε είναι ακριβός σε σχέση με τον Nabucco ούτε και η Μόσχα τον χρειάζεται απλώς για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη.

«Το σχέδιό μας θα είναι απολύτως δικαιολογημένο οικονομικά», τόνισε, «και οι ταρίφες διέλευσης ανταγωνιστικές, όπως άλλωστε θα συμβεί και με τον Nord Stream».

Ο Nord Stream εκτιμάται ότι θα μπορεί να δώσει σε πρώτη φάση 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Γερμανία και αυτό από το 2011 και μετά.

Στο συγκεκριμένο project μετέχουν η Gazprom, οι γερμανικές εταιρείες BASF/Wintershall, η Ε.ΟΝ και η Dutch Gasunie, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει και η Gaz de France Suez.

Η Ευρώπη εισάγει ετησίως περί τα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου,  τα οποία καλύπτουν το 25% των συνολικών της αναγκών και τα οποία σε ποσοστό 80% περνούν από την Ουκρανία.

Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί επιπλέον 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, ενώ η Μόσχα έχει προγραμματίσει να αυξήσει σταδιακά τις εξαγωγές της από τα 160 δισεκατομμύρια στα 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως εκείνη την περίοδο.

Οι δηλώσεις Medvedev, πάντως έρχονται αφ΄ενός μεν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία αγωγοί όπως ο τουρκοελληνοϊταλικός ITGI και ο Nabucco, οι οποίοι θα μεταφέρουν μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, περιλαμβάνονται μεταξύ των ενεργειακών έργων με προτεραιότητα.  

Αφ΄ετέρου δε με φόντο την επικείμενη συνάντηση των χωρών – μετόχων του Nabucco αυτές τις ημέρες, την οποία θέλησε να «προλάβει» το ανώτατο στέλεχος της Gazprom, με επίσκεψή του στην Βουδαπέστη, αφού η Ουγγαρία «παίζει» και στα δύο σχέδια.

Πάντως ο Ρώσος αξιωματούχος την Δευτέρα στην Βουδαπέστη ήταν αρκετά καυστικός σχολιάζοντας τις προοπτικές του Nabucco, αφού προηγουμένως οι Ούγγροι αξιωματούχοι τον είχαν διαβεβαιώσει πως η χώρα παραμένει προσανατολισμένη στο σχέδιο του South Stream.

«Στην ιστορία έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις αγωγών οι οποίοι έμειναν άδειοι…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.