Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών διαδικτύου, από τα οποία θα ωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη την περίοδο 2009-2010, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών διαδικτύου, από τα οποία θα ωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη την περίοδο 2009-2010, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, τα προγράμματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος που προτείνεται να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση αφορούν:

- Kοινοτική συνεισφορά ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI-Ποσειδών.

- Κοινοτική συνεισφορά ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την κατασκευή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σλοβενία, μεταξύ των αυστριακών συνόρων και της Λιουμπλιάνα (με εξαίρεση τη σύνδεση Ρόγκατετς-Κιντρίτσεβο).

- Κοινοτική συνεισφορά ύψους 20 εκατ. ευρώ για όλα τα κράτη-μέλη για την επέκταση της δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον τσεχικό κόμβο.

Οι προτάσεις της Κομισιόν εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2008, και αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε καίριας σημασίας έργα στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα κατάλογο συγκεκριμένων έργων, στα οποία θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους που δεν δαπανήθηκαν στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι επενδύσεις αυτές θα προσφέρουν τα κίνητρα που είναι απαραίτητα για την οικονομία της Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα, ενώ συγχρόνως θα εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους όπως η ενεργειακή ασφάλεια.