Αναζητείται «Ατμομηχανή»

Με την έως πρόσφατα «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας, των ΗΠΑ, να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% το 2009, την ίδια στιγμή μάλιστα που η συρρίκνωση στην ευρωζώνη (-2,5%), στη Βρετανία (-2,5%) και στην Ιαπωνία (-3,5%) εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι θα είναι μεγαλύτερη, ο κόσμος δείχνει να στερείται πλέον μιας οικονομίας που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη.
Του Τάσου Μαντικίδη
Σαβ, 31 Ιανουαρίου 2009 - 12:45
Με την έως πρόσφατα «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας, των ΗΠΑ, να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% το 2009, την ίδια στιγμή μάλιστα που η συρρίκνωση στην ευρωζώνη (-2,5%), στη Βρετανία (-2,5%) και στην Ιαπωνία (-3,5%) εκτιμάται από τους οικονομολόγους ότι θα είναι μεγαλύτερη, ο κόσμος δείχνει να στερείται πλέον μιας οικονομίας που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια τον ρόλο αυτόν είχαν αναλάβει τέσσερις οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που έγιναν γνωστές από τα ακρωνύμιά τους ως «ΒRΙC».

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες αυτές ήταν εξάλλου τέσσερις φορές υψηλότερος των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G7), με την Κίνα μάλιστα να ξεπερνά το 2007 για πρώτη φορά τη συνεισφορά των ΗΠΑ στον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μετοχές των χωρών ΒRΙC από τον Νοέμβριο του 2001 και ως τον Νοέμβριο του 2007 σημείωσαν τεράστια άνοδο, με τη Βραζιλία να κερδίζει 370%, την Ινδία 500%, τη Ρωσία 630% και την τοπική αγορά της Κίνας 820%, αντικατοπτρίζοντας τις εξελίξεις αυτές.

Η κρίση όμως τα ανέτρεψε όλα. Η ανάπτυξη στη Ρωσία από 5,8% το 2008 αναμένεται να είναι μηδενική το 2009, στη Βραζιλία από 6% υποχωρεί σε 2,2% αντίστοιχα, ενώ η Ινδία επιβραδύνει σε 5% από 7%. Οι ελπίδες στράφηκαν στην Κίνα, τη μόνη πραγματική «ατμομηχανή» του κόσμου τα τελευταία χρόνια, η οποία πάντως και αυτή, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα επιβραδύνει γύρω στο 7% το 2009 από 9% πέρυσι και 11% τα προηγούμενα χρόνια.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ν. Ρουμπίνι εκτίμησε μάλιστα ότι η Κίνα βρίσκεται ήδη σε ύφεση ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζονται τα εξωραϊσμένα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς όταν η ανάπτυξη παρουσιάζει ραγδαία επιβράδυνση ο κινεζικός τρόπος μέτρησης του ΑΕΠ είναι άκρως παραπλανητικός. Ενώ λοιπόν, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βαντίμιρ Πούτιν, η παγκοσμιοποίηση έχει πλήξει όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το πολιτικό ή το οικονομικό τους σύστημα, ο κόσμος εισερχόμενος στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων ετών δείχνει να στερείται «ατμομηχανής», με ό,τι αυτό σημαίνει και για το συνολικότερο επενδυτικό περιβάλλον.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 30/01/2009)