Την προσθήκη ενός κεφαλαίου που θα διασφαλίζει «ουσιαστική» ενεργειακή ασφάλεια στην υπό διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμη συμφωνία εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει η Γερμανία. Συγκεκριμένα, σε δύο πρόσφατες επιστολές της, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και προς τον Μίρεκ Τοπολάνεκ, πρωθυπουργό της Τσεχίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα κατά το εαρινό Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 19 και 20 Μαρτίου.

Την προσθήκη ενός κεφαλαίου που θα διασφαλίζει «ουσιαστική» ενεργειακή ασφάλεια στην υπό διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμη συμφωνία εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει η Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε δύο πρόσφατες επιστολές της, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και προς τον Μίρεκ Τοπολάνεκ, πρωθυπουργό της Τσεχίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα κατά το εαρινό Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 19 και 20 Μαρτίου.

«Πρέπει να πιέσουμε να συμπεριληφθεί ένα κεφάλαιο για την ενέργεια το οποίο θα έχει ουσιαστική σημασία, στα πλαίσια της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Ρωσία» αναφέρει στην επιστολή της η κα. Μέρκελ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρείχε στους Ευρωπαίους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής ενέργειας της Ρωσίας την απαραίτητη ασφάλεια δικαίου ώστε να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, όπως η διαφοροποίηση προμηθειών, η καταναλωτική επάρκεια και η δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου. Εν τούτοις, η πρόταση Μέρκελ δείχνει τον ισχυρό αντίκτυπο που είχε η πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση του φυσικού αερίου στον τρόπο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι τις δύο χώρες. Όπως επισημαίνει και η Γερμανίδα καγκελάριος, «η διακοπή των προμηθειών επέφερε σημαντική οικονομική βλάβη στην Ε.Ε. και έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις και των δύο χωρών με την Ένωση».

Η κα. Μέρκελ, υπογραμμίζει επίσης ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίζουν να παίζουν κεντρικό και σημαντικό ρόλο στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Πρέπει να δώσουμε και στις δύο χώρες ένα ισχυρό μήνυμα ότι μία τέτοια διαμάχη δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Παρ’ ότι η Ε.Ε. προωθεί πρωτοβουλίες που αφορούν αγωγούς που παρακάμπτουν το ρωσικό έδαφος (ITGI, Nabucco), δεν θα μπορούσαμε επ’ ουδενί να μιλήσουμε για πρόθεση πλήρους απεξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Αντίθετα, η ρωσο-ουκρανική κρίση κατέδειξε στους Ευρωπαίους ότι, στις σχέσεις με την Μόσχα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, επιβάλλεται να τεθούν αυστηροί όροι και ικανές εγγυήσεις. Οι σχέσεις αυτές αποτελούν στρατηγική επιλογή της Ένωσης και δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία για την διασφάλισή τους προήλθε από γερμανικής πλευράς.