Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα την Τετάρτη ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, του οποίου η χώρα επλήγη ιδιαίτερα κατά την κρίση του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ρωσικής προεδρίας, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ θα παραμείνει στη Μόσχα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέχρι την Παρασκευή για τα εγκαίνια του «Έτους Βουλγαρίας» στη ρωσική πρωτεύουσα.

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα την Τετάρτη ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, του οποίου η χώρα επλήγη ιδιαίτερα κατά την κρίση του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ρωσικής προεδρίας, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ θα παραμείνει στη Μόσχα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέχρι την Παρασκευή για τα εγκαίνια του «Έτους Βουλγαρίας» στη ρωσική πρωτεύουσα.

Συνεντεύξεις και δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες, τόσο το Ρώσου προέδρου όσο και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.

Σχέσεις, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη διένεξη Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο, η οποία στέρησε μεγάλο αριθμό ευρωπαίων καταναλωτών από τον ενεργειακό πόρο σε μία συγκυρία δυσμενών καιρικών συνθηκών και γέννησε αίσθηση ενεργειακής ανασφάλειας ως προς το φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με φυσικό αέριο από Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Διένεξη, από την οποία προέκυψε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θέμα αξιοπιστίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας και έδωσε νέα ώθηση στο σχέδιο υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, οι εμπνευστές του οποίου θέλουν να παρακάμψουν τη Ρωσία τόσο ως ενεργειακή πηγή όσο και ως ενεργειακό προμηθευτή της Ευρώπης.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιχειρηματολογεί ότι η πρόσφατη κρίση υπογραμμίζει τη σημασία της κατασκευής του αγωγού Nord Stream στη Βαλτική και του αγωγού South Stream στον Εύξεινο Πόντο, ως εναλλακτικές οδούς ενεργειακής τροφοδοσίας ώστε «η Ευρώπη να εξαρτάται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το θυμικό των πολιτικών καθεστώτων σε αυτό ή εκείνο το κράτος», όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε νέα συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση, το περασμένο Σάββατο αυτή τη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται συμφωνήσει στην απάλειψη των ενδιάμεσων από τα συμβόλαια φυσικού αερίου που έχει με τη Βουλγαρία.

«Επιζητούμε διαφανείς και άμεσες σχέσεις», είπε ο Μεντβέντεφ. Η Βουλγαρία έχει ζητήσει απευθείας συμβόλαιο με τη Gazprom αντί της ισχύουσας συμφωνίας μέσω τριών θυγατρικών.

Την περασμένη Τετάρτη, τέλος, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Nabucco στη Βουδαπέστη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση Russia Today ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός σχεδιάζει να αυξήσει κατά 50% τη δυναμικότητα μεταφοράς του South Steam. Ο αγωγός, ο οποίος θα κατασκευαστεί από κοινού με την ιταλική Eni για να συνδέσει υποθαλασσίως τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, ενδέχεται να καταλήξει να μεταφέρει ετησίως 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αντί των αρχικά προγραμματισμένων 16 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων το χρόνο.

(από www.kathimerini.gr, 02/02/2009)