Στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σήμερα σειρά μέτρων βασισμένων σε προτάσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Η σχετική έκθεση, που εισηγήθηκε η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Anne Laperrouze, εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία (406 υπέρ, 168 κατά και 87 αποχές).
Στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σήμερα σειρά μέτρων βασισμένων σε προτάσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Η σχετική έκθεση, που εισηγήθηκε η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Anne Laperrouze, εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία (406 υπέρ, 168 κατά και 87 αποχές).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να μειώσουν τουλάχιστον κατά 80% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050, να βελτιώσουν κατά 35% τη ενεργειακή απόδοση, να αυξήσουν κατά 60% το ποσοστό χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διατηρήσουν την ασφαλή εκμετάλευση της πυρηνικής ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στη διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας- Ιταλίας. Ειδικότερα, τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης διαφοροποιημένων πηγών και οδών εφοδιασμού, υπέρ ενός νότιου αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων Nabucco και South Stream, καθώς και της διασύνδεσης φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI).

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή, την αναθεώριση, πριν το τέλος του 2009, της οδηγίας για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και επιπλέον, καλούν τα κράτη-μέλη, να αναπτύξουν την αποθήκευση αερίου με ικανότητα ταχείας αποδέσμευσης και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αναθεώρηση της οδηγίας περί διασφάλισης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

αποτελεσματικά σχέδια δράσης εκτάκτου ανάγκης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

από κοινού κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, καταμερισμό του διαθέσιμου αερίου και του δυναμικού υποδομής μεταξύ των πληττομένων χωρών

συντονισμένη διεκπεραίωση

ενεργοποίηση μέτρων εκτάκτου ανάγκης σε κράτη, που δεν έχουν πληγεί σε μικρότερο βαθμό, προκειμένου να αυξηθεί η διαθέσιμη ποσότητα αερίου στις πληγείσες χώρες.

Για το θέμα της αποθήκευσης αερίου με ικανότητα ταχείας αποδέσμευσης, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου και τάχθηκαν, καταρχάς, υπέρ μιας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, με σκοπό την ασφάλεια του εφοδιασμού για τα προσεχή έτη.

Σε ο,τι αφορά, τέλος, την πυρηνική ενέργεια, το ΕΚ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συμβολή της στο ενεργειακό μίγμα. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Επιτροπή να καταρτίσει έναν ειδικό χάρτη πορείας για σχετικές επενδύσεις.

Κατά πλειοψηφία, μάλιστα, απέρριψε τροπολογία που καλούσε τα κράτη μέλη, «που εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πυρηνική ενέργεια, να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο σταδιακής μείωσης αυτής της εξάρτησης».

Μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Νίκος Βακάλης, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, με δελτίο τύπου, χαρακτήρισε το κείμενο της έκθεσης, «αρκετά ισορροπημένο, το οποίο μεταξύ άλλων προωθεί ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, την ενίσχυση της διασύνδεσης των κρατών μελών, την υιοθέτηση φιλόδοξων κλιματικών στόχων για το 2050 και την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Πρόκειται για ένα κείμενο που αφουγκράστηκε τη γενικότερη ανησυχία που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στα θέματα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Με ικανοποιεί απόλυτα η ξεκάθαρη εκδήλωση στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα έργα διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών, μεταξύ των οποίων και στους ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγούς ITGI και South Stream. Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο ηχηρό πολιτικό μήνυμα που έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα κράτη μέλη, καλώντας τα να κάνουν το στόχο του 20% εξοικονόμησης ενέργειας έως το 2020 υποχρεωτικό».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά, επίσης μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, δήλωσε ότι «το μέλλον μας δεν βρίσκεται στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου».

Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την έκθεση, παρότι με τροπολογίες, τις οποίες υπερψήφισε η ευρωβουλευτής, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων οι αγωγοί Nabucco και South Stream.

Για την κα Ποδηματά, η έκθεση Laperrouze σηματοδοτεί μια «ποιοτική διαφορά στην έως σήμερα θέση της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια, καθώς εγκαταλείπεται η αρχή ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιλέξουν» εάν θα επενδύσουν ή όχι στην πυρηνική ενέργεια και ζητείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει έναν ειδικό χάρτη πορείας για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια».

Με τροπολογία, που κατέθεσε η σοσιαλιστική ομάδα, στο κείμενο (η οποία δεν εγκρίθηκε για δυο ψήφους) είχε υποστηρίξει τη διατήρηση της αρχής ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια πρέπει να παραμείνουν δικαίωμα των κρατών-μελών και να μην αναγορευθούν σε προτεραιότητα της Ένωσης.

(www.kathimerini.gr, 03/02/2009)