Μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές ήταν τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Green Investing που δημοσιεύτηκε από το World. Όπως επισημαίνεται, τα τελευταία χρόνια και πριν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές πέτυχαν εξαιρετικά κέρδη από τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές ήταν τα τελευταία χρόνια και παρά την κρίση η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Green Investing που δημοσιεύτηκε από το World.

Όπως επισημαίνεται, τα τελευταία χρόνια και πριν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές πέτυχαν εξαιρετικά κέρδη από τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας. Παρ΄ ότι τα εξαιρετικά κέρδη των τελευταίων ετών έχουν επιβραδυνθεί το 2008, η αγορά σαν σύνολο έχει αποδώσει καλύτερα από κάθε άλλο τομέα την τελευταία πενταετία.

Χρηματαγορές

Η έκθεση εξετάζει το δείκτη WilderHill New Energy Global Innovation Index (NEX) ο οποίος παρακολουθεί την επίδοση περίπου 90 εταιρειών καθαρής ενέργειας με ηγετική θέση στην αγορά, που εκτείνονται σε διαφορετικούς τομείς, γεωγραφικές περιοχές και έχουν ακολουθήσει διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα. Από τις αρχές του 2003 μέχρι το τέλος του 2007 ο NEX από τις 100 μονάδες, έφτασε στις 549,08, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 40%.

Το 2007 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 57,9%, ενώ και κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων του 2008, ο δείκτης κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα προτού υποταχθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση και προσγειωθεί στις 178 μονάδες στα τέλη του 2008. Η συγκριτική ανάλυση της μελέτης δείχνει ότι υπήρξε αρκετά κοντινή συσχέτιση μεταξύ του NEX και του NASDAQ τα έτη μεταξύ του 2000 και του 2003, όταν πολλές μετοχές ανανεώσιμης ενέργειας είχαν αντιμετωπιστεί ως μετοχές της τεχνολογικής αγοράς.

Ωστόσο αυτό άλλαξε όταν η καθαρή ενέργεια αναδείχθηκε ως αυτόνομος επενδυτικός τομέας και αυτό έγινε όταν ωρίμασε το περιβάλλον της αγοράς με την αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση διεθνώς γύρω από θέματα περιβάλλοντος αλλά και όταν ήρθαν στο προσκήνιο γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από θέματα ενέργειας.

Πλέον, παρατηρεί η έκθεση, ο δείκτης NEX συσχετίζεται περισσότερο με τις τιμές του πετρελαίου και καθώς η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, το ίδιο συνέβη και με τον NEX. Τον περασμένο Δεκέμβριο πάντως παρατηρήθηκαν μεγάλες απώλειες στις τιμές του πετρελαίου σε αντίθεση με το NEX που σημείωσε ανάκαμψη.

Έτσι, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, παρ΄ ότι ιστορικά οι μετοχές της καθαρής ενέργειας έχουν αποδειχθεί πιο ευμετάβλητες, συγκριτικά με εκείνες άλλων τομέων, οι αποδόσεις τους ήταν με συνέπεια υψηλότερες, κάνοντας ελκυστικές τις επενδυτικές προτάσεις στη βάση ενός ελεγχόμενου επενδυτικού ρίσκου. Ακόμη και μετά το ταραχώδες 2008 ο NEX διατήρησε κέρδη της τάξης του 75% σε βάθος εξαετίας με ετήσια απόδοση της τάξης του 9,8%, ποσοστό που δεν μπορεί να εντοπιστεί σε κανέναν από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, σημειώνει η WEF.

Venture Capital και Private Equity

Εντυπωσιακές αποδόσεις επιτεύχθηκαν την τριετία 2004-2007 από venture capital και private equity στον τομέα της καθαρής ενέργειας, σημειώνει η έκθεση της WEF. Για τα private equity, μια από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές της περιόδου ήταν να εντοπίζουν εταιρείες καθαρής ενέργειας που δυσκολεύονταν να έχουν πρόσβαση στην αγορά για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, ιδιαίτερα την περίοδο όταν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα αυτές οι εταιρείες έρχονται «αντιμέτωπες» με τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση.

Το μεγαλύτερο deal του 2006 έγινε από την Allianz Private Equity και την Apax Partners, οι οποίες αγόρασαν την Hansen Transmissions, μια εταιρεία με ηγετική θέση στην κατασκευή κινητήρων για ανεμογεννήτριες. Το deal έκλεισε στα 132 εκατ. ευρώ και 22 μήνες αργότερα η εταιρεία πωλήθηκε έναντι 465 εκατ. ευρώ στην Ινδική Suzlon Energy, η οποία αποτελεί τον πιο μεγάλο κατασκευαστή τουρμπινών στον κόσμο. Το IRR της επένδυσης ήταν 101%. Άλλα πετυχημένα ανάλογα deals περιλαμβάνουν μια επένδυση της Goldman Sachs στην Zilkha Renewables (στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Horizon Wind Energy) η οποία κατόπιν πουλήθηκε στην Πορτογαλική EDP σε σημαντικά αυξημένη αξία.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο venture capital, οι επενδυτές στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πέτυχαν εξαιρετικές αποδόσεις στις επενδύσεις τους μέχρι τα μέσα του 2008, όπως επισημαίνει η τρίτη ετήσια Ευρωπαϊκή Ανάλυση των Κερδών Venture Capital στην καθαρή ενέργεια. Η μελέτη που βασίστηκε σε εμπιστευτικές αναφορές από επενδυτές μέχρι το πρώτο μισό του 2008, κάλυψε 302 χαρτοφυλάκια εταιρειών καθαρής ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν 1,77 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν ως venture capital σε καθαρές τεχνολογίες από το 1997 και μετά. Από αυτές 26 έχουν καταλήξει σε δημόσιες εγγραφές και 32 έχουν αποχωρήσει ολικώς ή μερικώς από την επένδυση. Ο δείκτης επιτυχίας μέχρι στιγμής βρίσκεται αρκετά ψηλά με τα συνολικά μεικτά κέρδη να είναι άνω του 60%. Η εξαιρετική επίδοση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αξιοθαύμαστη επιτυχία ενός μικρού αριθμού επενδύσεων στον ηλιακό τομέα (Q- Cells και REC). Εξαιρουμένων αυτών τα μεικτά κέρδη περιορίζονται κοντά στο 14%.

Φυσικά αυτές οι αποδόσεις αφορούν μια ιδιαίτερη περίοδο κατά την οποία συνέπεσε το εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε τι «πράσινο» και ιστορικά φθηνή πρόσβαση σε δανεισμό, παρατηρεί η έκθεση του WEF. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τα venture capital και τα private equity στην καθαρή ενέργεια. Πάντως τυχόν υποαπόδοση των venture capital δεν θα περιοριστεί στον τομέα της καθαρής ενέργειας εκτιμά το WEF.

(από www.capital.gr 06/02/2009)