Προς το τέλος του 2008 και στις αρχές του νέου έτους ορισμένοι αναλυτές παρομοίασαν τα εμπορεύματα, μία από τις τελευταίες αξίες που κατέρρευσαν πέρυσι, με τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας υποστηρίζοντας ότι η βιαιότητα της πτώσης των τιμών τους «τους καλεί για τοποθετήσεις». Ωστόσο σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι τα εμπορεύματα θα βιώσουν μια περίοδο που θα μοιάζει περισσότερο με τον μύθο του Σισύφου (από την αρχαία ελληνική μυθολογία επίσης).

Προς το τέλος του 2008 και στις αρχές του νέου έτους ορισμένοι αναλυτές παρομοίασαν τα εμπορεύματα, μία από τις τελευταίες αξίες που κατέρρευσαν πέρυσι, με τις Σειρήνες της ελληνικής μυθολογίας υποστηρίζοντας ότι η βιαιότητα της πτώσης των τιμών τους «τους καλεί για τοποθετήσεις». Ωστόσο σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι τα εμπορεύματα θα βιώσουν μια περίοδο που θα μοιάζει περισσότερο με τον μύθο του Σισύφου (από την αρχαία ελληνική μυθολογία επίσης). Αν και θα παραμείνουν αδύναμα, οι διακυμάνσεις τους προς τα πάνω και αντίστροφα προς τα κάτω θα θυμίζουν, λένε, την τιμωρία του Σισύφου που κουβαλούσε έναν βράχο στην κορυφή ενός βουνού ο οποίος δεν σταθεροποιείτο και έπεφτε πάλι κάτω.

Προσφάτως η άνοδος του δείκτη ξηρού φορτίου κατά 174% από τα χαμηλά 22 ετών που άγγιξε πέρυσι τον Δεκέμβριο έδωσε κάποιες ελπίδες ανάκαμψης και των εμπορευμάτων, αλλά μάλλον η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την προσπάθεια της Κίνας να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε σιδηρομετάλλευμα μετά τις εορτές του νέου σεληνιακού έτους, καθώς το βάθος της ύφεσης συνολικά στον κόσμο διευρύνεται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών εμπορευμάτων, η μέση τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί γύρω στα 40-45 δολάρια το βαρέλι εφέτος, η βιομηχανία χάλυβα απειλείται με τη μεγαλύτερη πτώση παραγωγής των τελευταίων 60 ετών, καθώς η ζήτηση υποχωρεί, ενώ οι τιμές του σιδήρου αναμένεται να υποχωρήσουν στα 55 δολάρια ανά τόνο και οι τιμές του μεταλλουργικού και του θερμικού άνθρακα προβλέπονται στα 85 δολάρια/τόνο και στα 60 δολάρια/τόνο αντίστοιχα.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αποθαρρύνουν την παραγωγή και τις επενδύσεις, ενώ καλύτερες προοπτικές παρουσιάζουν ορισμένα γεωργικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, η σόγια, η ζάχαρη, το τσάι, ο καφές και το κακάο. Ως «ασφαλή καταφύγια» τα πολύτιμα μέταλλα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με το ασήμι, το παλλάδιο και την πλατίνα να επιτυγχάνουν καλύτερες αποδόσεις απο τον δημοφιλή σε περιόδους ύφεσης χρυσό.

Συνολικά, αν οι παρεμβάσεις των αρχών μπορέσουν τελικά να αντιστρέψουν τις τάσεις ύφεσης και αποπληθωρισμού, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει για τα εμπορεύματα, αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο μοιάζει να βρίσκεται αρκετά μακριά.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 13/02/2009)