Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να κατασκευασθούν στην Ελλάδα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Μετά τις εκλογές του 2004, και οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης που προηγήθηκαν είχαν ενθαρρύνει νέες μονάδες με λιθάνθρακα, οι οποίες μάλιστα περιελήφθησαν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ.

Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε ότι δεν θα επιτρέψει να κατασκευασθούν στην Ελλάδα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Μετά τις εκλογές του 2004, και οι δύο υπουργοί Ανάπτυξης που προηγήθηκαν είχαν ενθαρρύνει νέες μονάδες με λιθάνθρακα, οι οποίες μάλιστα περιελήφθησαν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Είναι μάλιστα νωπή ακόμα η προσπάθεια του σημερινού διοικητή της ΔΕΗ να συνάψει συμφωνία με τη γερμανική RWE για κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα.

Ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που εκπόνησε το 2008 το ΣΕΕΣ και κατέθεσε στη Βουλή περιλαμβάνει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Η εξαγγελία επομένως του νέου υπουργού Ανάπτυξης συνιστά μια μεγάλη στροφή στην ενεργειακή πολιτική της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα τεχνικά στοιχεία για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα έχουν ως εξής: α) οι μονάδες λιθάνθρακα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικές από τις μονάδες λιγνίτη και ενσωματώνουν πιο προηγμένες τεχνολογίες, β) το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού (λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες κόστος εξόρυξης λιγνίτη) είναι ελαφρά πιο ανταγωνιστικό για τον λιθάνθρακα συγκριτικά με τον λιγνίτη, γ) η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλει στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι κάπως μικρότερη για τον λιθάνθρακα συγκριτικά με τον λιγνίτη, ανά μονάδα παραγόμενου ηλεκτρισμού, δ) παρά το ότι ο λιθάνθρακας είναι εισαγόμενος, διεθνώς δεν θεωρείται επισφαλής η εισαγωγή του, δηλαδή δεν ενέχει κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού γιατί η παγκόσμια παραγωγή λιθάνθρακα είναι διεσπαρμένη σε πολλές χώρες και δεν υφίσταται κάποιο καρτέλ ή πρόβλημα γεωπολιτικού χαρακτήρα, ε) οι μονάδες εισαγόμενου λιθάνθρακα είναι οικονομικές όταν κατασκευάζονται κοντά σε θάλασσα και περιλαμβάνουν λιμάνι εκφόρτωσης του λιθάνθρακα. Οι Οδηγίες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και τις ΑΠΕ που έγιναν νόμος της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2008 θέτουν υποχρέωση σε όλες τις χώρες-μέλη να αναθεωρήσουν ριζικά την ενεργειακή τους πολιτική μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αναπτύσσοντας ΑΠΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την Ελλάδα απαιτείται μια νέα ενεργειακή πολιτική με ριζική στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ.
Οι άδειες παραγωγής που εγκρίνει ο ΥΠΑΝ μετά από γνώμη της ΡΑΕ δεν μπορεί να περιορίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως εξάλλου προβλέπουν οι σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε. Αν θέλει το Κράτος να αποτρέψει επενδύσεις σε κάποιο καύσιμο ας θεσπίσει αντικίνητρα, όπως ειδικούς περιβαλλοντικούς φόρους κλπ.

(Ο κ. Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ, τέως πρόεδρος της ΡΑΕ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ).