Το Κράτος Μπαταξής

Η «Εστία» έχει επανειλημμένως αναφερθεί στον «Ελληνικό» θεσμό της μεταχρονολογημένης επιταγής που διογκώνει τη νομισματική κυκλοφορία χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Η χρηματοδοτική στενότητα έχει ως προφανή συνέπεια την αύξηση του όγκου των συναλλαγών που τακτοποιείται με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Του Στέφανου Μάνου
Τρι, 17 Φεβρουαρίου 2009 - 15:18
Η «Εστία» έχει επανειλημμένως αναφερθεί στον «Ελληνικό» θεσμό της μεταχρονολογημένης επιταγής που διογκώνει τη νομισματική κυκλοφορία χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η χρηματοδοτική στενότητα έχει ως προφανή συνέπεια την αύξηση του όγκου των συναλλαγών που τακτοποιείται με μεταχρονολογημένες επιταγές. «Δεν μπορώ να σε πληρώσω τώρα διότι αντιμετωπίζω δυσκολίες, θα σου δώσω όμως μια επιταγή που θα πληρωθεί σε 120 ημέρες» είναι μια συνηθισμένη φράση των συναλλασσομένων.

Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας εξορκίζουν τις τράπεζες να μη δυσκολεύουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Πιέζουν ώστε τα 28 δις του πακέτου στήριξης να διοχετευτούν οπωσδήποτε στην αγορά.

Όλα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να φαίνονται λογικά, αν την ίδια στιγμή που το κράτος διαθέτει 28 δις στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, εκπλήρωνε έγκαιρα και στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του.

Δυσκολεύομαι όμως να κατανοήσω πώς μπορεί το κράτος να διαθέτει 28 δις  στις τράπεζες και την ίδια στιγμή να αφήνει απλήρωτους τους εκατοντάδες προμηθευτές των νοσοκομείων και του δημοσίου ή τους εργολάβους των δημοσίων έργων.

Ο προμηθευτής του δημοσίου που δεν πληρώνεται από το δημόσιο υποχρεώνεται να μην πληρώνει και αυτός τους δικούς του προμηθευτές και αυτοί τους δικούς τους προμηθευτές, κ.ο.κ. Μπροστά στην αδυναμία τους να εξοφλήσουν καταφεύγουν σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Προβλέπω ότι σε λίγους μήνες οι μεταχρονολογημένες επιταγές θα αποτελέσουν ένα νέο πρόσθετο λόγο ανησυχίας στο σύνολο που απειλεί την ελληνική οικονομία.

Εκτιμώ ότι, στην ελληνική οικονομία, το κράτος ευθύνεται για τις μισές τουλάχιστον χρηματορροές.

Αν λοιπόν το κράτος καθυστερεί να πληρώσει, η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών διαχέεται σε όλη την οικονομία και προκαλεί ασφυξία.

Θα ήταν νομίζω πολύ καλύτερο αν το κράτος, αντί να δίνει χρήματα στις τράπεζες και να τις εξορκίζει να τα δανείσουν, εξοφλούσε έγκαιρα τις υποχρεώσεις του. Αν το κράτος, αντί να είναι μπαταξής, συναλλασσόταν όπως κάνει κάθε έντιμος έμπορος, πιθανολογώ ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας θα περιοριζόταν σημαντικά.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 16/02/2009)