Πρωτοβουλίες για την πρόληψη των καταστροφών και τη μείωση των κινδύνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΕΕ, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέδωσε τη Δευτέρα δύο ανακοινώσεις περί καταστροφών, οι οποίες συνιστούν την πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης, κυρίως λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Πρωτοβουλίες για την πρόληψη των καταστροφών και τη μείωση των κινδύνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΕΕ, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέδωσε τη Δευτέρα δύο ανακοινώσεις περί καταστροφών, οι οποίες συνιστούν την πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης, κυρίως λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Οι ανακοινώσεις αφορούν αφενός την κοινοτική προσέγγιση για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών και των ανθρωπογενών καταστροφών εντός της ΕΕ, αφετέρου μια στρατηγική για την υποστήριξη της μείωσης των κινδύνων από καταστροφές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι προτεινόμενες δράσεις σε επίπεδο ΕΕ εστιάζονται σε τομείς, στους οποίους η κοινή προσέγγιση είναι αποτελεσματικότερη σε σχέση με τις μεμονωμένες εθνικές προσεγγίσεις, όπως η ανάπτυξη της γνώσης, η διασύνδεση φορέων και επιμέρους πολιτικών και η βελτίωση των επιδόσεων των υφιστάμενων κοινοτικών μέσων πρόληψης των καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Κομισιόν διαμορφώνει μια στρατηγική της ΕΕ για να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στις χώρες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
«Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν διογκούμενο κίνδυνο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και προβλέπεται ότι η συχνότητα και το μέγεθός τους θα αυξηθούν στα επόμενα έτη, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους, προετοιμαζόμενοι όσο το δυνατό καλύτερα. Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δρομολογηθεί μια μακροπρόθεσμη κοινοτική δράση στον τομέα αυτό», δήλωσε ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος, Σταύρος Δήμας.