Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Πωλ Κρούγκμαν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου στα πλαίσια της Ημερίδας με τίτλο: «The Financial Crisis: Managing in Challenging Times». Διορατικός και ευθύς αρθρογράφος διαθέτει την ικανότητα να συνδέει τα παγκόσμια οικονομικά γεγονότα απευθυνόμενος με ευθύτητα στο ευρύτερο κοινό του λέγοντας την αλήθεια όπως τη βλέπει με τον πλέον πειστικό τρόπο.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Πωλ Κρούγκμαν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου στα πλαίσια της Ημερίδας με τίτλο: «The Financial Crisis: Managing in Challenging Times». Διορατικός και ευθύς αρθρογράφος διαθέτει την ικανότητα να συνδέει τα παγκόσμια οικονομικά γεγονότα απευθυνόμενος με ευθύτητα στο ευρύτερο κοινό του λέγοντας την αλήθεια όπως τη βλέπει με τον πλέον πειστικό τρόπο. Τα άρθρα του πιστοποιούν το βάθος της διορατικότητάς του και τον ευθύ τρόπο που διαπνέουν τις ομιλίες του.  

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale, στο Stanford και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου για την οποία του απονεμήθηκε το μετάλλιο John Bates Clark το 1991 από την Αμερικάνικη οικονομική ένωση. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθός της.

Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Διατηρεί τακτική στήλη στους New York Times και γενικά θεωρείται σύμμαχος του δημοκρατικού Κόμματος, καθώς άσκησε κριτική στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων Μπους.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι κορυφαίος αυτός οικονομολόγος έφερε τη θεωρία των αυξανόμενων αποδόσεων στον κορμό των οικονομικών.

Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή «ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας».