Σε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα προσπαθειών, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία, θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις των 27 ηγετών της Ε.Ε. στο έκτακτο και άτυπο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Σε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα προσπαθειών, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία, θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις των 27 ηγετών της Ε.Ε. στο έκτακτο και άτυπο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Η ατζέντα αγγίζει την αγωνία και τους φόβους πολλών κοινοτικών εταίρων, ιδίως των «9» της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία), μήπως οι «πλούσιες» χώρες αδιαφορήσουν για τα προβλήματά τους.

Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία της Πολωνίας, οι ηγέτες τους θα συναντηθούν το πρωί της ίδιας μέρας, για να προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις που θα υποστηρίξουν στο συμβούλιο.

Τρέμουν οι «9»

Οι «9» τρέμουν στο ενδεχόμενο οι ισχυροί να πάρουν μέτρα στήριξης των δικών τους οικονομιών που θα αποβούν σε βάρος τους - όπως, για παράδειγμα, να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, υπό τον όρο ότι δεν θα κλείσουν εργοστάσια στις χώρες που έχουν την έδρα τους αλλά, αν χρειασθεί, τα «παραρτήματά» τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ένα τέτοιο μέτρο, λένε, θα τινάξει στον αέρα τους κανόνες λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Θέλουν ακόμη να αποτρέψουν την έκδοση ευρωομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζονται οι «9», θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές από τις οποίες δανείζονται και οι ίδιες - οδηγώντας ντε φάκτο σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

«Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πρέπει να δείξει ότι, ενώ η κρίση κτυπά κάθε ένα κράτος χωριστά και με διαφορετικό τρόπο, η Ένωση μιλάει προς τα έξω με μια μόνο φωνή και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ καλών και κακών κοινοτικών χωρών» είπε ο Πολωνός υπουργός για κοινοτικά θέματα Μικολάι Ντοβγιέλεβιτς.

Όπως σημειώνουν κοινοτικοί παρατηρητές, οι καλές προθέσεις ενδέχεται να καταλήξουν στο καλάθι των αχρήστων αν οι «27» επιμείνουν να αντιμετωπίσουν ο καθένας με τη δική του «παρέα» την κρίση.

Δύο στρατόπεδα

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι έχουν διαμορφωθεί δυο στρατόπεδα μέσα στην Ε.Ε.: Από τη μια, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και, από την άλλη, τα μέλη της ευρωζώνης.Θα καταφέρουν, άραγε, να βρουν έδαφος συνεννόησης και να συμφωνήσουν στην από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης;

Θα μιλήσουν για τον έλεγχο και την προστασία των τραπεζών τους από τις τοξικές καταθέσεις; Θα αναφερθούν στα εξειδικευμένα μέτρα για την μακρο-χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κοινότητα; Θα συμφωνήσουν ότι ο προστατευτισμός δεν είναι το καλύτερο μέσο για να προφυλάξουν τις εθνικές βιομηχανίες τους; Και θα παρουσιαστεί η Ε.Ε. με ενιαίες θέσεις στη σύνοδο της G20, στο Λονδίνο;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μέχρι σήμερα οι κοινοτικές χώρες δεν ήσαν τόσο διχασμένες. Από τις απαντήσεις που θα δώσουν την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτά τα ερωτήματα, θα εξαρτηθεί αν η Ευρωπαϊκή Ενωση μεταβληθεί σε ένα πεδίο άγονης αντιπαράθεσης ή αν θα καταφέρει να προωθήσει κοινές λύσεις στα κοινά οικονομικά προβλήματα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 27/02/2009)