Σταδιακή εξαφάνιση των λαμπτήρων πυρακτώσεως έως το 2012 προβλέπει το σχέδιο που εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φυσικά θα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους καταναλωτές, όπως οι λάμπες φθορισμού ή αλογόνου. Εκτιμάται ότι με τους νέους λαμπτήρες ο ετήσιος λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι μικρότερος κατά 25-50 ευρώ.
Σταδιακή εξαφάνιση των λαμπτήρων πυρακτώσεως  έως το 2012 προβλέπει το σχέδιο που εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φυσικά θα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους καταναλωτές, όπως οι λάμπες φθορισμού ή αλογόνου. Εκτιμάται ότι με τους νέους λαμπτήρες ο ετήσιος λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι μικρότερος κατά 25-50 ευρώ.

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως (οι συνήθεις γλόμποι που υπάρχουν στις λάμπες) καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια. Περίπου το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν χρησιμεύει για το άναμμα της λάμπας, ενώ το υπόλοιπο 95% εκλύει αχρείαστη θερμότητα. Δεδομένου του σοβαρού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αλλά και της δεσμεύσεως της ΕΕ να μειώση σταδιακά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να διαφοροποιήση τις ενεργειακές πηγές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2008 ένα σχέδιο αντικαταστάσεως των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως που εγκρίθηκε στην συνέχεια από τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ΕΕ πριν λάβει την έγκριση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει αυτής της αποφάσεως, οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως θα εξαφανισθούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012 (πρώτα αυτοί των 100 Watt και στην συνέχεια οι υπόλοιποι, ενώ θα εξακολουθήσουν να πωλούνται οι γλόμποι που ήδη υπάρχουν στην αγορά μέχρι την εξάντλησή τους). Για την Satu Hassi, αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, με τον τρόπο αυτό «θα αντικατασταθούν λαμπτήρες που σπαταλούν άδικα ενέργεια, καθώς και αυτοί που δεν φωτίζουν όπως θα έπρεπε ή που διαρκούν λίγο καιρό».

Σύμφωνα με την ίδια, ο μεγάλος κερδισμένος της αντικαταστάσεως των λαμπτήρων θα είναι ο καταναλωτής. «Σε πολλά σπίτια ο φωτισμός είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφασις αυτή θα βοηθήση τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα χάρη στους χαμηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα προστατεύση καλύτερα το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά η κ. Hassi στην «Πρώτη Σελίδα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι λαμπτήρες θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια ισοδύναμη με αυτή της ετήσιας καταναλώσεως ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας (40 TWh -τεραβατώρες ανά ώρα) και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Ένα μέσο νοικοκυριό που θα αντικαταστήση τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού αναμένεται να κερδίση (ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το υψηλότερο κόστος της αντικαταστάσεως των λαμπτήρων) μεταξύ 25 και 50 ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ετησίως. Ποσό που συνεπάγεται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Όταν οι κλασικοί γλόμποι των 100 Watt θα εκλείψουν από την αγορά, ο πολίτης θα μπορεί να αγοράση τους λαμπτήρες φθορισμού, που καταναλώνουν λιγώτερη ενέργεια κατά 75%, και τις λάμπες αλογόνου, που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 25-50% περισσότερης ενέργειας. Σημειωτέον ότι η εν λόγω κοινοτική νομοθεσία θα τεθή σε ισχύ 20 ημέρες μετά την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 28/02/2009)