Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει μία σχεδιαζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενεργειακών και Φυσικών πόρων του Καζακστάν κ. Sauat Mynbayev. Μία αρχική συμφωνία το 2007 προέβλεπε την παροχή φυσικού αερίου από το πεδίο του Καρατσαγκανάκ στο Καζακστάν προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Gazprom στο Όρενμπουργκ.

Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει μία σχεδιαζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενεργειακών και Φυσικών πόρων του Καζακστάν κ. Sauat Mynbayev. Μία αρχική συμφωνία το 2007 προέβλεπε την παροχή φυσικού αερίου από το πεδίο του Καρατσαγκανάκ στο Καζακστάν προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Gazprom στο Όρενμπουργκ. Στη συνέχεια, το επεξεργασμένο φυσικό αέριο πρόκειται να μεταφέρεται στο Καζακστάν, ενώ μόνο μία μικρή ποσότητα θα εξάγεται απευθείας από την Gazprom. Ωστόσο, εν όψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι μέτοχοι της κοινοπραξίας του πεδίου του Καρατσαγκανάκ ζήτησαν την αναστολή των μελλοντικών επενδύσεων – περιλαμβανομένης και της συγκεκριμένης σχεδιαζόμενης συνεργασίας – επιφυλασσόμενοι να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση (FID)κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Σήμερα, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου του Όρενμπουργκ στην Ρωσία, οι οποίες απέχουν περί τα 160 χλμ από το πεδίο του Καρατσαγκανάκ, τροφοδοτούνται με αέριο από το κοντινό πεδίο φυσικού αερίου και αποσταγμάτων στο Ομπλάστ, το οποίο λειτουργεί από το 1997. Ωστόσο, η παραγωγή του πεδίου του Ομπλάστ βρίσκεται σε πτώση και ως εκ τούτου οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σήμερα με δυναμικότητα 37,5 bcm ετησίως ,που αποτελεί τμήμα μόνο της δυνητικής τους δυναμικότητας. Το 2007 και 2008, το Καζακστάν προμήθευσε τις εγκαταστάσεις του Όρενμπουργκ με 7,4 και 8,0 bcm αντίστοιχα.. Οι παραλαβές επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου από το πεδίο του Καρατσαγκανάκ θα δώσει τη δυνατότητα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του Όρενμπουργκ να μεγιστοποιήσουν την λειτουργία τους.

Το πρόγραμμα αξιοποίησης του Καρατσαγκανάκ αποτελείται από τέσσερα στάδια. Στην παρούσα φάση, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3 δις δολαρίων για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 122 σημεία, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα 16 εκατ. τόνους ετησίως και η παραγωγή φυσικού αερίου στα 38 bcm κατ’ έτος. Το 52% της αύξησης αυτής θα επιτευχθεί με τη χρήση τεχνολογιών αντίστροφης άντλησης. Κατά συνέπεια, η παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις του Όρενμπουργκ μπορεί να φτάσει ως και τα 16,0 bcm ετησίως. Όταν το σχέδιο της κοινοπραξίας τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του Όρενμπουργκ πρόκειται να δεχτούν αυξημένες ποσότητες από το Καρατσαγκανάκ.

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, οι ποσότητες αναμένεται να φτάσουν τα 10,0 bcm το 2012 και τελικά θα αγγίξουν το μέγιστο επίπεδο περίπου στα 15,0 bcm. Ωστόσο, νεώτερες εξελίξεις αναμένεται να μεταθέσουν για αργότερα την υλοποίηση του στόχου αυτού. Σύμφωνα με το προταθέν σχέδιο, η εταιρεία της κοινοπραξίας θα υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία σχετικά με την επεξεργασία φυσικού αερίου από το Καρατσαγκανάκ ύψους 15,0 bcm ετησίως. Η Ρωσία πρόκειται να εκπροσωπηθεί από την Gazprom, ενώ το Καζακστάν από την KazMunayGas. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του Όρενμπουργκ θα ανήκουν στην κοινοπραξία, με κάθε εταίρο να κατέχει το 50% των μετοχών.

Το Καρατσαγκανάκ είναι από τα μεγαλύτερα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως με τα αποθέματά του να υπολογίζονται σε πάνω από 1,2 δις μετρικούς τόνους πετρελαίου και αποσταγμάτων και 1,35 tcm φυσικού αερίου. Την ευθύνη λειτουργίας του πεδίου έχει η “Karachaganak Petroleum Operating BV” – στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν οι εταιρείες BG και Eni με 32.5% η καθεμία, η Chevron με μερίδιο 20% και Lukoil με 15% - σύμφωνα με τους όρους της 40ετούς συμφωνίας από κοινού παραγωγής, η οποία υπεγράφη το 1997.

* Ο κ. Maulen Namazbekov είναι Διευθυντής της εταιρείας “Energy Focus”του Καζακστάν