Η διεθνής οικονομική ύφεση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Κλάους Σμιντ-Χέμπελ. Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όπως υποστηρίζει
Η διεθνής οικονομική ύφεση θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλέψει τον προηγούμενο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Κλάους Σμιντ-Χέμπελ.

Οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όπως υποστηρίζει και θα πρέπει να αναμένονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη επιβράδυνση της οικονομίας από το 1946, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των αμυντικών δαπανών μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η ύφεση θα επιδεινωθεί...δεν υπάρχει αμφιβολία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θεωρώ ότι το τρέχον τρίμηνο θα είναι το χειρότερο που έχουμε βιώσει μέχρι στιγμής». Στις 28 Ιανουαρίου, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2009 στο 0,5%, έναντι 2,2% που προβλεπόταν αρχικά.

Ακόμη και αυτή η εκτίμηση δεν αντανακλά το μέγεθος της ύφεσης στην παρούσα φάση, όπως υποστηρίζει ο κ. Σμιντ-Χέμπελ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, θα προχωρήσει στη δημοσίευση νέων προβλέψεων στα τέλη Μαρτίου, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο.

«Προβλέπεται μία σημαντικά βαθύτερη ύφεση από αυτή που προέβλεψε το ΔΝΤ τον Νοέμβριο, σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει ο κ. Σμιντ-Χέμπελ. «Θα είναι σημαντικά πιο βαθιά και παρατεταμένη, δηλαδή θα διαρκέσει περισσότερο από όσο προέβλεψε το ΔΝΤ στα τέλη Ιανουαρίου».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι αναμένει για φέτος τη συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης των 30 χωρών-μελών του κατά 0,4%. Στις εν λόγω χώρες περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, αλλά και ορισμένες λιγότερο ώριμες οικονομίες, όπως αυτές της Ν. Κορέας, του Μεξικού και της Τουρκίας.

«Οι οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ θα έχουν χειρότερες επιδόσεις από αυτές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε θετικό έδαφος το 2009», όπως δήλωσε.

Ο κ. Σμιντ-Χέμπελ εκτιμά ότι το τρέχον τρίμηνο θα μπορούσε να εξελιχθεί στο χειρότερο της τρέχουσας κρίσης, ύστερα από το ήδη εξαιρετικά άσχημο τελευταίο τρίμηνο του 2008, όπου η παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 26 ετών.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μειώσει τα επιτόκια της κοντά σε μηδενικά επίπεδα, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και η Bank of Japan. «Αναμένουμε και προβλέπουμε επισήμως, ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών του ΟΟΣΑ τα οποία θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο θεωρώ ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένο βάσει της κατάστασης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα ένα με δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για αύξηση της ευελιξίας τους στις αγορές εργασίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν. Σύμφωνα με τον κ. Σμιντ-Χέμπελ, «Οι πιο ευέλικτες αγορές εργασίας θα θωρακίσουν καλύτερα την αντοχή των χωρών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, προκαλώντας μικρότερα προβλήματα στην παραγωγή και την απασχόληση».

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για υποδομές και η μείωση της φορολογίας των οικονομικά ασθενέστερων, τέλος, μπορούν εν μέρει να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης ενισχύοντας τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Βαθύτερη ύφεση

Ο ΟΟΣΑ ζητά περισσότερη «ευελιξία» στις αγορές εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση είναι βαθύτερη σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ. Τέλος, αναμένει σημαντική μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FINANCIAL TIMES, 04/03/2009)