Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας και της Ουγγαρίας. Συγκεκριμένα η κροατική εταιρεία αερίου Plinacro και η ουγγρική εταιρεία μεταφοράς αερίου FGSz υπέγραψαν συμφωνία ύψους 394 εκατομμυρίων ευρώ η οποία προβλέπει την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης από το Varosfold (Ουγγαρία) μέχρι τη Slobodnica (Κροατία), μεταφορικής ικανότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου και συνολικού μήκους 298 χλμ.
Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας και της Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα η κροατική εταιρεία αερίου Plinacro και η ουγγρική εταιρεία μεταφοράς αερίου FGSz υπέγραψαν συμφωνία ύψους 394 εκατομμυρίων ευρώ η οποία προβλέπει την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης από το Varosfold (Ουγγαρία) μέχρι τη Slobodnica (Κροατία), μεταφορικής ικανότητας 6,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου και συνολικού μήκους 298 χλμ.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, στο Ζάγκρεμπ, εκπρόσωποι των διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών, ο Μπράνκο Ραντόσεβιτς από την κροατική Plinacro και ο Γιάνος Ζούγκα από την ουγγρική FGSZ.

Το project αναμένεται - σύμφωνα με τις δύο πλευρές - πως θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία των δύο χωρών, καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στις δύο χώρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ραντόσεβιτς η Κροατία εξασφαλίζει μια νέα δίοδο για την προμήθεια φυσικού αερίου και αποκτά πρόσβαση σε υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ουγγαρία.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τις δύο πλευρές, η Ουγγαρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα κατασκευαστεί στην Κροατία. Ο τερματικός σταθμός θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από πέντε ξένες και τρεις κροατικές εταιρείες ενέργειας . Από την πλευρά της, η Κροατία θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με αγωγούς φυσικού αερίου που θα «περνούν» από την Κασπία και το Ιράν.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής FGSZ επεσήμανε πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κροατίας - Ουγγαρίας θα δημιουργήσει «πρόσφορο έδαφος» για την περαιτέρω συνεργασία των χωρών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα.